Söndagsmiddag
Söndagsmiddagen har alltid varit något särskilt.
Förr skulle det vara den klassiska söndagssteken med sås kokt potatis varma grönsaker.
Här har jag gjort en annan gammal klassiker Falska gäss eller skinkroulader som det också heter.
En skiva mager skinka eller innanlår saltas och peppras ett torkat plommon läggs på och rullas ihop.
Fäst ihop rullen med en bit spagetti. Man kan också ta en tandpetare men den måste ju tas bort före servering.
Bryn nu rulladerna till fin färg, späd med buljong och låt sjuda på svag värme tills köttet är mört.
Falska gäss med blandad sallad rödlökskeso och mango
Ät Potatis
Rätt eller fel?
En kokt potatis innehåller cirka 19 procent kolhydrater.
Kokt ris och pasta ligger på 25 % kolhydrater.
Potatis som får kallna ändrar sin kemiska sammansättning
Halten resistent stärkelse ökar från 3,3 % till 5,2%, det här har fantastiska hälsoeffekter.
Resistent stärkelse är en fibertyp som inte bryts ner i munnen eller tunntarmen.
Den finns naturligt i potatisen, speciellt i den kalla.
När resistent stärkelse intas i en måltid kommer den att sänka GI-värdet på nästa måltid som äts.
Det blir som en fördröjd GI- sänkande effekt .
Resistent stärkelse ger bränsle till de nyttiga bakterierna i tarmkanalen och därmed en bättre tarmflora.
Du kan steka en kokt kall potatis, i en nyttig olja på låg temperatur och ändå ha kvar den resistenta stärkelsen.
Resistent stärkelse ökar fettförbränningen och minskar fettinlagringen i kroppen.
En kost rik på resistent stärkelse är därför en hälsosam och effektiv strategi för den som vill hålla vikten.
I dag valde jag att äta en nötfärsbiff med lök och sallad till lunch
Recept på Carls Bröd
Det är många som hört av sig om Carls bröd.
Jag gjorde det här ibörjan av dieten när längtan efter bröd blev för stor
Carls bröd
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 6%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Ägg 3,0 styck
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 6%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 4%
Ingredienser
Ägg 3,0 styck
Kesella lätt (kvarg 1%) 4,0 msk
Havrekli 4 msk
Majsmjöl 5,0 msk
Bakpulver 3,0 tsk
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman alla ingredienser
Häll ut på en bakpappersklädd plåt, till ett 5 mm tjokt lager.
Baka av i ca 10 minuter
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör samman alla ingredienser
Häll ut på en bakpappersklädd plåt, till ett 5 mm tjokt lager.
Baka av i ca 10 minuter
Ett år efter nådd målvikt med Dukans LCHP proteindieten
Det har nu gått ett år sedan jag nådde målvikten med Dukanmetoden.
Jag kan bara konstatera att metoden håller.
Målvikten håller. Självklart kan vikten variera med 1 - 2 kilo hit och dit men det är naturligt, allt beroende på vätska och andra spillprodukter som inte lämnat kroppen
De olika faserna i dieten gör att man får ett helt nytt tänk. Utan att ge akt på det
har man fåtyt ett nytt förhållande till mat. Jag kan nu kompensera ett för högt intag av kolhydrater.
Jag menar om masn ätit för mycket bröd, avstår man från andra kolhydrater.
En firarplanka blev det med mycket protein och grönsaker.
Potatiss är heller inte så farligt om den äts kall kokt.
Potatissallad med vinäger och lite olivolja är bara nyttigt.