Egen sötningsmedelsodling

Jag var in till Blomsterlandet för att köpa höstljung.
Och där stog en hel hylla med Steviaplantor för 5:-/st.
Det är klart att jag köpte några. Häftigt att bara
knipsa av ett blad och lägga ner i thekoppen.
Prata om närodlat
Få se om jag kan hålla liv i dom.
Någon som har erfarenhet?
 
 

Berätta vad ni tycker.

Det alltid svårt att veta vad som är viktigt att skriva om, när det gäller att må bra. 
Är det recepten, eller tips för att bränna fett.  
Det skulle vara roligt at få era erfarenheter och synpunkter om Dukandieten.
Skriv kommentarer  eller mejla till mig på  [email protected]
Har ni lust kan ni gå in och rösta på den här bloggen med länken här under
Viktbloggar- rösta på min blogg!

Dukans Spenatsoppa

 
Imorgon är det torsdag då föreslår jag den här goda spenatsoppan.
I smaksättningen har jag använt en nypa socker.
Det gör jag alltid när det är mjölk eller spenat i rätten, det ger en smakhöjning.
Här kan man också välja den nya proteinberikade mjölken
 
 
Superenkel och god spenatsoppa

200 g spenat
1 liter  lätt mjölk
3 msk maizena
3 msk finskuren gräslök
Salt peppar och aningen socker
Kokt ägg till servering
Gör så här
Tina spenaten
Vispa ut maizenan i mjölken och värm under ständig vispning.
Tillsätt spenaten och koka upp. 
Smaka av med salt peppar och aningen  socker.
Lägg i gräslöken
Servera me
d kokta ägghalvor
 

WildChips

Bättre än så här blir det inte.Rent kött från Älg,Ren och Hjort som saltats röks och torkas.
300g färskt kött har blivit 40 g . Ett rent proteinsnacks, för mellanmål och som godis.
Så här ser påsen ut, finns i de flesta matbutiker  Om priset verkar högt, jämför med priset på proteinbars.

Det kom ett Mejl

Det kom ett mejl från Ronja
Hej jag har lite funderingar kring dukan dieten.
När man läser runt om det är det väldigt svårt att få en bra uppfattning om den
eftersom att man bara får duttar från olika ställen. 

Men iaf, jag har en kusin som kört efter LCHF och om hon en helg bröt mot LCHF så gick hon upp ca 2-3 kg. Så jag är orolig över att det är desamma i dukan att om jag tex är inne på de sista dagarna av fas 2 (fyller år då) och om jag skulle haft en "fusk dag" och äta det jag vill som typ tårta och vidare. kommer jag då riskera att gå upp massa kilon och åste nästan börja om igen? eller hade man kunnat ta den där fusk dagen och sedan fortsätta igen och kanske förlänga fas 2 med en dag eftersom att jag missat den, eller? 

Sen så om jag skulle köra med dukan dieten så skulle jag itne kunna äta mina frukter på skoldagarna 
(vilket är ett måste 2-3ggr om dagen för att min mage inte ska kura ihjäl sig) och frukt är ju inte precis vad som rekommenderas i dukan dieten så undrar vad som vore enkelt, bra och smidigt att äta på lektioner? 
/ tack på förhand. Ronja
 
Det här är mitt svar
 
Hej Ronja
Tack för ditt mejl
Först och främst ska du följa en diet, som Dukan, för att må bra.
 Du ska aldrig känna att du fuskar, eller få skuldkänslor för att du inte gör si eller så.
Dukandieten är en "icke uppoffrande" diet.
Den första fasen Attackfasen är den som du går ner i vikt rejält. Då försvinner mycket vätska
ur kroppen. Under den här korta perioden äter du så mycket du vill av proteiner.
Kött, kyckling, fisk, skaldjur, ägg, naturell yoghurt. Samt   1,5 msk havrekli varje dag
Mitt förslag är att du som mellanmål i skolan äter hårdkokta ägg, laddade med protein och vitaminer.
Naturell yoghurt är också perfekt mellanmål.
När du äter mer protein och mindre kolhydrater, håller du dig mätt längre tid.
 
Sen kommer du in i Cruisefasen och äter grönsaker varannan dag. Och det var här du tyckte att det kunde bli problem.
Om man av någon anledning måste göra avsteg från dieten, är loppet inte kört.
Man kompenserar.
När du fyller år och vill vara med i kalaset så går inte jorden under för det, ät tårta och fira och må gott.
Ta sedan en eller ett par Proteindagar, så har du kompenserat.
Det här ska man naturligtvis inte göra för många gånger.
Under Dukandietens fyra faser lär du dig att äta rätt och kompensera.
 
När du sedan kommer in i konsolideringsfasen lägger du till en frukt om dagen
Innan dess kokta ägg,  kyckling, Wildchips,eller yoghurt som mellanmål.
 
Jag hoppas att de här råden är användbara för dig, hör gärna av dig igen
 
Karl-Erik
 
Alla kan delta med råd och tips till Ronja skriv kommentarer

Dukans Fria måltider

När man nått Kosolideringsfasen har man kommit fram till en Fri måltid per vecka.
Då kan man tänka sig att frossa i allt man saknat under dieten.
Men det märkliga har inträffat, man är inte speciellt sugen på något särskilt.
Dietens upplägg har fått mig att tänka annorlunda om maten.
Det är klart, smarriga desserter lockar alltid. Så det äter vi på lördagar. Något att se fram emot,
Och det höjer exclusiviteten, och gör upplevelsen större.
En festmåltid för mig har varit, Fish & chips engelsk snabbmat, men ack så gott.
En annan  Wienerschnitzel med gröna ärtor och stekt potatis.
Men som sagt man är väldigt nöjd med den vanliga maten, i dieten.
Jag vill också nämna att hustrun för ett år sedan gjorde en GBP,i dag har jag 50 kilo mindre hustru.
Dukanmaten fungerar perfekt även för henne.
Även den här desserten, men mycket liten portion. Och varför överdriva? Det kommer surt efter
 
Maräng Suisse
 

Dukan Snacks och mellanmål

Det har kommit många hårt marknadsförda produkter, som ger sig ut för att vara lösningen 
på mellanmålsbekymmren för de som går på diet. Dukan, LCHF Atkins och andra.
Jag säger bara läs innehållsdeklarationen.
Och ät sen ett kokt ägg, en skiva mager skinka, en ölkorv eller en yoghurt.
Det finns också flera olika produkter av torkat kött. Beefyerk, Wildchips tex.
De senare kan förefalla dyra men, det är rent protein inget annat. Se kilopriset på chokladbars som kallas för proteinbars.
Man kan också ta Parmaskinka eller annan lufttorkad skinka, lägg den på bakplåtspapper in i ugnen och torka
Du har gjort dina egna chips.
Imorgon är det torsdag och soppdag, du behöver inte avstå från pannkaka.
 
 
Havrekliplättar
4 msk havrekli
2 ägg
4 msk lättkesella
en nypa Canderel
 
Blanda alla ingredienser.Värm en teflonpanna med några droppar rapsolja
klicka ut smeten matskedsvis jämna ut och stek ca 2 min på var sida
 
Jag serverade med Blåbärssylt sötad med Canderel och yoghurt
 
 

Dukandieten och motion

 

Dr Dukan ställer inga speciella krav på  motion, eller speciell  träning kopplad till dieten. 

Min erfarenhet är dock att suget efter motion kommer  naturligt  med dieten. 

Jag har aldrig varit intresserad av träning eller motion i någon större mängd.

Men efter någon vecka med dieten kom viljan att röra på sig.

Antagligen för att jag blev lättare, samt  upplevde den eufori som är vanlig i början av dieten.

 Jag började försiktigt med stavgång, en lagom ansträngande motionsform, som jag hade fortsatt med om inte 

 hundarna hade kommit in i vårt liv .

Nu blir det hundpromenader  ca fyra gånger per dag.Med en total promenadsträcka om 5-6 kilometer per dag.

Hundpromenad med fyra hundar blir en form av intervallträning. Ett jätterus efter något som väcker hundarnas intresse, sen tvärstopp, för ett stilla sniffande på det  intressanta På det visetr kommer flåset  gratis.

Det har faktisk hänt att jag får lust att springa också, man tror inte att det är sant.

 Ett mycket lätt liv har det blivit, och gott

I kväll blir det en kopp the med

 

 
Räksmörgås på Carls bröd
Det ska va gott att leva

 

 


Dukans veckomatsedel

Söndagar har alltid varit vägnings dag för mig, jo,det gick bra i dag också.
Likaså är det planeringsdag för veckans måltider.
Min erfarenhet är att det är lättare att hålla  dieten om man planerar sina måltider, och gör en veckomatsedel.
Visst det kan hända saker, man hittar ett fynd i fisk eller köttdisken. Eller blir bortbjuden.
Men det hindrar ändå inte att planera sina måltider.
I bloggen finns det åtskilliga veckor med dagliga menyer.
Använd dem som inspiration.
I restaurangvärlden har vi alltid haft ett schema för dagens rätt.
Och med det schemat kan en vecka se ut så här
 
Måndagar = Färs eller korvrätt        Nötfärsbiff  med stuvade morötter
Tisdagar  =  Fläskrätt                      Rotmos med  mager fläsklägg
Onsdagar = Fisk                             Stekt strömming med blomkålsmos
Torsdagar = Soppa                        Spenatsoppa med ägghalvor
Fredagar= Helt kött                        Grillad  ryggbiff  med rödlökskeso
 
Så enkelt allt blir med en färdig färdriktning för veckan, nödlösningar som oftast
är av snabbmatskaraktär undviks.
 
På måndag blir det alltså
 
 
Nötfärsbiffar med  stuvade morötter. Morötterna stuvas i sitt kokspad 
med lite lättmjölk och maizena
 
 
 
Till middag blir det
 
Grillad kyckling med sallad
 
 
 
 

Dukans Proteinförstärkta Broccolisoppa

Torsdagar är ärtsoppans dag. Men i dag har jag valt att göra en broccolisoppa med proteinförstärkt mjölk.
Broccoli är en våra mest nyttiga grönsaker och dessutom mycket god. Recept ser jag enbart som inspiration, här är det broccoli och mjölk som är det väsentliga. Sen kan man i stort sett stoppa dit det man har till hands och tycker om. En sak dock var försiktiga med salt. Här har jag använt en buljongtärning, och det räckte för min smak. Salt binder vätska och det vill vi inte. 
 
Broccolisoppa
Det här behöver du: 
500 gram broccoli fryst  eller färsk
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
1 liter  proteinförstärkt mjölk
 
1 buljongtärning  ( kyckling eller grönsak)
1-2 msk maizena majsstärkelse + 3 msk vatten
 
Gör så här:
Värm mjölken i micron
Dela broccolin i mindre bitar 
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja
Tillsätt broccolin och blanda 
Tillsätt den varma mjölken och buljongtärningen
Koka i tio minuter
Red eventuellt med maizena utrört i vatten
Mixa soppan med stavmixer och smaka av med salt peppar citron eller det du vill.
Chili blir gott 
 
 
 
 
 
Middag blir  en  kycklingsallad 
 
 
Det är ju Kanelbullens dag i dag
och jag ser det absolut inte som synd med vetebröd nån gång.
Bara man vet vad man gör och kompenserar.
Det här gäller dock inte när man är i de första faserna.
 
 

Dukaninspirerad kycklingpanna med citron, vitlök o chili

 
 
 
 

Man måste inte laga olika mat för familjen, om man går på diet 
det räcker med att variera tillbehören.
Till den här enkla och goda kycklingrätten passar både ris, pasta eller potatis.
Det är just så här det ska va,enkelt. Att följa en diet är mycket enklare om hela familjen kan äta samma mat, med olika komplement
 
 
 
 
700 g  Kycklinglårfilé
1/2 Citron i skivor, som delats i 8 bitar var
2 klyftor Vitlök,fint hyvlade
salt o peppar
Chili efter behag
Bladpersilja
Olivolja  några droppar
 
  1. Värm en teflonpanna
  2. Salta och peppra kycklinbitarna fräs dom i lite olivolja till vacker färg
  3. Sänk värmen, tillsätt citronbitar, vitlök och chili låt puttra ihop, tills kycklingen är genomstekt
  4. Drösa över skuren bladpersilja
Servera med keso och rödlöksallad
 
 
Du som inte är proteindietare  vet säkert vad Du vill ha till det här
 
 
 
 
 

Dukans husmanskost

Det ska vara gott at leva sunt. Att leva enligt en diet innebär ju inte att man avstår från vanlig husmanskost. Tvärtom, gäller det att äta så normalt som möjligt, med hänsyn tagen till dieten.
En ensidig diet tröttnar man lätt på och återfaller i ett ohälsosamt mönster.
Med riktig mat behåller man sig mätt längre och får inte det förrädiska sötsuget.
Det behöver inte vara midsommar för att äta matjesill,
och det måste inte vara färskpotatis till sillen,
dillkeso är ett väl så gott alternativ.
 
Idag äter jag Matjesill till lunch
Jag har blandat keso med finskuren rödlök och mycket dill.
Knäckebröd med ost och kokta ägg ger en proteinrik och god måltid.
 
 
Till middag blir det Kålpudding med riven morot och lingonsylt
 
Recept på Kålpudding
 
600g vitkål
500 g nötfärs
1 gul lök fintärnad
2 msk olivolja
1 köttbuljonhtärning
svart eller vitpeppar
1 dl matlagningsgrädde
2 dl kokt ris
 
Sätt ugnen på 200 grader
Strimla vitkålen och  koka den i 2 dl vatten så den blir mjuk
Bryn lök och färs i en stekpanna, smaksätt med den smulade buljongtärningen
och peppar.Buljongen innehåller  mycket salt så smaka av innan du saltar mer.
Häll över färsblandningen i kastrullen med kålen, tillsätt grädden och riset blanda väl
Lägg blandningen i en ugnsfast form  och grädda mitt i ugnen i 35- 40 min.
Setrvera med råkost och lingon
 

Dukansoppa med räkor

Skånemejerier har kommit med en proteinberikad mjölk, den har 50% mer protein än vanlig mjölk.
Jag har använt den i räksoppa som blev lika god som vanligt, men näringsrikare.
Räkskal sparar jag alltid i frysen, perfekt till soppa som den här. Eller red den lite tjockare till gratängsås för fisk
 
 
 
 
 
 
Räksoppa
 
  Detta behöver du:
Skal från 1 kg räkor
1/2 gul lök
1 dm purjolök
1 klyfta vitlök
1 liter proteinberikad mjölk
2 msk tomatpuré
2 1/2 msk maizena
 
Lägg allt, utom maizena, i en gryta och koka upp.
Låt sjuda i 15 minuter.
Sila ifrån skalen och pressa ur dem ordentligt.
Rör ut maizenan i lite vatten, häll tillbaka allt i grytan och koka upp.
Smaka av med salt o peppar, dill och gräslök
Servera med räkor och vad du tycker i tallriken.
 
Rätt mätt på lätt sätt
 

RSS 2.0