Dukans LCHP Onsdag 7 mars

Onsdagar brukar av tradition vara fiskdagar på restaurang.
Stekt strömmingsflundramed potatismos,
brukar vara den populäraste fiskrätten.
Man behöver inte avstå den här läckerheten bara för att man följer en LC-diet.
Dra av skinnet på strömmingen, när den är stekt.
Servera ett mos av blomkål till.
Jag själv kokar de flesta grönsakerna i micron, med en bottenskyla vatten.
Så dela upp blomkålen i buketter och koka i micron.
Så fram med stavmixern, och mixa till den konsistens du själv tycker är bäst.
Salta, om du tycker, men den blir god utan.
Komplettera med färska örter och tomater, kanske lite citron och chile.
Om du är i början av dieten, dra skinnet av den stekta strömmingen



Dukans LCHP Tisdag 6 mars

Tranbär supernyttigt sägs det, jag roade mig med att studera innehållsförteckningen på
LaRoc Torkade Tranbär. Torkade tranbär ska väl inte innehålla annat än just tranbär.
Jo, då. Så här står det på förpackningen:
Ingredienser: Tranbär, socker,citronsyra,färg:fläderjuicekoncentrat,vegetabilisk olja.
Näringsvärde per 100 g: Protein 0,1 g Kolhydrater 82,4 g Fett 1,37 g
Rekommenderas att sköljas före äta. Kan innehålla spår av nötter och sesam.
Välj själv. Jag väljer svenska lingon och blåbär.



Dukans LCHP Måndag 5 mars

Det var en sån här vårdag,  som idag det hände, men det var nog  65 år sedan

Jag kämpade med att lära mig att åka cykel.

Cykeln, var en liten svart flickcykel, med svarta, men nu slitna trähandtag på styret.

Sadeln var av slitet brunt läder, med tre hål i rad, i mitten.

Jag trampade ett halvt varv med pedalerna och ramlade.

Upp igen, ramlade slog mig på knäna, gråt och tårar.

Så här höll det på en hel förmiddag tills mormor ropade att det var mat.

Mormor bjöd på Köttbullar med stuvade morötter.

Stuvade morötter var inte min favorit.

Men morfar sa, om du äter upp morötterna, så kan du åka cykel sen.

Jag visste ju att det som morfar sa, det var sant.

Så jag åt fort upp all mat

Tack gode gud och mormor och morfar för maten.

Så ut på gatan, upp på cykeln, några prövande tramptag.

JAG KAN CYKLA

Där ser man vad tron kan göra, och stuvade morötter.

Så i dag blir lunchen Nötfärsbiff med stuvade morötter

Morötterna har jag stuvat i kokspadet med lite Maizena  upplöst i lättmjölk

Dukans LCHP Dessertpudding

En riktigt god och variationsrik dessert eller mellanmål.
Jag har använt hallonsylt som jag kokat själv och sötat med Canderel.
Andra smaksättningsförslag vanilj, kanel, kardemumma, citron eller apelsin.
Som ni ser finns det inga gränser.

Detta behöver du:
4 dl lättmjölk
3 msk maizena
1 1/2 msk Canderel strö
1 äggula.

Gör så här:
Vispa ihop mjölk med maizena.
Koka upp under ständig omrörning, ta av från värmen
Vispa ner Canderel, äggula och smaksättning.
Häll upp i vattensköljda koppar eller glas, låt svalna
och ställ i kylskåp.

Vid servering lossa försiktigt och stälp upp, eller servera direkt ur koppen.




Dukans LCHP Söndagsmiddag 4 mars

En traditionell söndagsmiddag med stek sås potatis och grönsaker, för vissa
För andra, välj steken lägg till wokade grönsaker yoghurt med pepparrot och tomat
sallad och annat gott.
Söndagsmiddag för proteinare


Dukans LCHP Fredagsmys 2 mars

En mig närstående hustru, som är på resande fot, berättade
att hon skulle äta potatisgratäng i kväll. Då blev jag sugen på min favorit.
Broccoligratäng med purjolök, som av en händelse hade jag en bit ryggbiff som jag skar några lövbiffar av.
Tomater frästa i lite olivolja med vitlök och basilika. Lite balsamico fick avsluta.
Såsen till gratängen 0,5 liter lättmjölk  4 msk Maizena samt lite riven parmesan.



Dukans LCHP Torsdag 1 mars

I väntan på nässlornas ankomst har jag komponerat en lättlagad soppa
Eftersom du har kommit så här långt i programmet  går det bra med Gammaldags mjölk
Fetare ja, nyttigare ja godare ja. Är du rädd för fett använd mini eller lättmjölk.
Muskot är en god smaksättare i spenaträtter, men i det här fallet vill jag ha den vårlig
därav gräslöken

Superenkel och god spenatsoppa

200 g spenat
1 liter Gammaldags mjölk
3 msk maizena
3 msk finskuren gräslök
Salt peppar och lite socker
Kokt ägg till servering
Tina spenaten
Vispa ut maizenan i mjölken och värm under ständig vispning.
Tillsätt spenaten och koka upp, lägg i gräslöken.
Smaka av med salt peppar och lite  socker
Servera med ägghalvor


RSS 2.0