Drömhelg för proteinare

 
 
Påsken är ju verkligen drömhelgen för oss proteianare.
Lax, lamm sill ägg bara nyttigheter.
Här har jag en bit grillad lax som jag marinerade med citronsaft ett par timmar före grillningen.
Potatissallad med rödlök kapris och en lätt vinegrette med avokadoolja och citron
Yoghurt med pepparrot och dill.
Ciotronmarinerade champinjoner
 

Mitt svar till Allie

Hej Allie

Jag har tillbringat mitt yrkesliv mitt i maten, som kock.

När jag slutade detta roliga och stressiga jobb, kom övervikten som ett brev på posten.

Jag åt som förut mycket bröd ,mycket potatis, mycket pasta och sötebröd.

Kolhydrater av samtliga slag varje dag.

Idag äter ja gott och välpanerat. Jag kompenserar med proteinmat om jag tycker att det blivit för mycket kolhydrater. Och det blir det ju ibland, speciellt bröd…

Frukosten består för det mesta av medelhavsyoghurt med hemkokt blåbärssylt sötat med Canderel.och 3msk havrekli.. Havrekli är jag inte utan någon dag.

Om jag någon dag glömmer att dricka rätt mängd vatten, så märks det genast. Det bästa är om jag har en vattenflaska, då är det lättare att ha koll.

Ägg är överlägset det bästa mellanmålet för mig, gott och mättande.

Fett använder jag att steka i och som salladsdressing oliv och rapsolja.

Mejeriprodukter bryr jag mig inte så mycket om fetthalten i.

Dukan har lärt mig att planera måltiderna utifrån kolhydrater och protein.

Keso och kvarg har fått en större plats i min matlagning än tidigare.

Keso blandat med finhackad rödlök och dill är suveränt till det mesta som ersättning för potatis och pasta.

Idag växlar min vikt mellan 82 och 84 kg. Under vinterperioden äter jag alltid mer kolhydrater,

Under hela den aktiva delen av dieten följde jag den slaviskt Det har gett mig en stadig grund att stå på när jag komponerar mina måltider..

Hoppas att du fått svar på dina frågor

Hälsningar

Karl-Erik

 


Frågor från Allie

Hur äter du nu? Äter du pasta, ris, bröd mm varje dag och mer fett? Dessert, söt fika, choklad, hur ofta äter du sånt nu? Vad väger du idag och äter du 3 msk havrekli och dricker minst 1,5 liter vatten varje dag? Hur åt du innan dukan dieten som gjorde att du blev överviktig och vad har du lärt dig av dukan diet som gjort att du inte faller tillbaka till gamla vanor? Jag gick tidigare ner i vikt med dukan diet men slarvade och slutade tidigt med konsolderingsfasen och gick upp all vikt plus lite till. Nu ska jag följa alla faserna noga. 


Namn: Allie


Ett äpple om dagen

I konsolideringsfasen kan man äta en frukt om dagen, jag valde äpple.
Äpple är proppat med pektin, som är lösliga fibrer och binder sig till ett protein  Galektin 3.
Forskning har visat att detta hämmar cancertillväxt.
Pektin kan också sänka kolesterolnivåerna, och fungerar som näring till våra nyttiga tarmbakterier.
 
Och va gott det är att sätta tänderna i ett aromrikt knaprigt äpple.
Min favorit just nu, Royal Gala
 

Havrekli varje dag

En av grundbultarna i den här dieten är havrekli
Förutom fibrer  är det packat med mineraler och vitaminer. Det hjälper till att hålla tarmen igång.
Det ger en mättnadskänsla.
Och så känner man sig lite" präktig," när man startar dagen med ett par matskedar havrekli till yoghurten. 
Jo, jag tror att den här biten är viktig. Man känner betydelsen med att starta dagen nyttigt. För då är det väldigt lätt att fortsätta dagen i detta tecken.
Havreklipannkakor är ju både gott och nyttigt. Som mellanmål, frukost  eller dessert.
 
Här har jag lagt upp havreklipannkakor med grekisk yoghurt och blåbärssylt som jag sötat med Canderel
 

Ägg du välsignade

Jag klarar mig inte utan ägg, proteiner vitaminer gott gott gott.
Ägglåda blev det i dag, med en champinjonstuvning
 
 
Ägglådan kan man göra i ugn eller micro.
För ugnen tar man 5 dl lättmjölk 4 ägg salt och peppar, samt en smord form
Värm mjölken  vispa ner äggen salta peppra häll i formen skjuts in i ugnen 200 grader 20-25 minuter.
 
I micron 2 ägg 2 dl lättmjölk salt peppar vispa ihop häll i en form micra på full effekt  3-4 minuter, och låt vila.
 
 
Champinjonstuvning
Fräs svampen i pannan i lite olja, Vispa ihop 4 dl lättmjölk med 4 msk Maizena majsstärkelse.
Häll detta över svampen och låt det koka ihop.
 
På det här viset stuvar man det mesta på ett lätt sätt.
Ägglådan kan man också tillaga utan salt och peppar och servera med sylt till dessert.
 

Mellanmål eller superlätt lunch

Man ska aldrig gå hungrig. Då är risken stor att det hamnar fel saker i munnen.
Planering av måltider är viktig, men ibland blir det som det blir. 
Krånglqa inte till det och gör det svårare än det är att fixa ett mellanmål.
Ett av våra mest perfekta livsmedel som finns är ägg.
Det är gott, det är fyllt med protein och vitaminer.
Faktiskt innehåller det ju näringen för ett nytt liv.
Här har jag gjort stekta ägg med stekta tomater chili sallad citron.
Så gott så enkelt så vackert
 

Hejsan

Hejsan 
Jag ser fram emot din bok och hoppas att du skriver en massa recept som du har här på bloggen. 
Har testat många av dom och du är fantastiskt bra på att komponera dina måltider. 
Än en gång tack... 
// Roger Östman Domsjö

Trög mage

Från och till kan man få vissa problem med trög mage.
Detta är vanligt i början av dieten när tarmfloran ändras. Det gäller att dricka vatten hela tiden.
Men ibland hjälper det inte. En mage som inte uppför sig som man förväntar, ställer till mycket besvär.
Jag har provat många knep. Det absolut bästa och samtidigt naturligaste är Frukt&Fiber.
Tärningar av pressade fikon och annat gott. Tugga en tärning och svälj ner med ett glas vatten p kvällen.
Och vips, så får du en god morgon
Finns på Apotek, Hälsokostbutiker, ICA Maxi

Hör av er

Hör av er och berätta om er erfarenhet av dieten. Problem som har uppstått,eller tips till andra.
Har ni följt Dukans råd till 100%, eller hittat genvägar.
Vi ska ju komma ihåg att vi alla är olika.
Allting behöver inte vara rätt och riktigt för att en läkare har sagt så.
Jag håller på att sammanställa en bok om mina upplevelser om Dukandieten, och då är det bra om man kan få fler synpunkter.
Jorå, jag började skriva på en bok för ett bra tag sedan, men upptäckte att jag hade läst och lärt mig mycket av  andra kost och näringsexperter, som jag också ville ha med.
 
Vi ska ju komma ihåg att det är mer än tjugo år sedan Dukan skrev sin bok, och mycket har hänt på de åren.
Sedan är ju inte den franska matkulturen till närmelsevis lik den nordiska.
Havrekli har alltid ingått i den svenska mathållningen, eftersom vårt land ingår i havrebältet.
Griskött hör inte heller till den dagliga spisen i Frankrike,och det har Dukan varit mycklet sparsam med.
Men dagens griskött i Sverige är så magert att det närmast kan jämföras med kalvkött.
Hör av er med era erfarenheter av Dukan, och vad ni tycker skulle vara med i en boken.

Råd till Ann-Mari

Hej! Till Ann-mari vill jag säga: kör igång, följ Karl-Eriks fantastiska råd o recept, men glöm ej promenera. 

Min man har gått ner 20 kg o jag själ 12 genom att följa Dukans ide. När vi i februari behövde en liten boost hittade jag Karl-Eriks blogg och vi fick en nytändning. Tack! Tittar in på bloggen varje idag, hittar recept, inspireras av en härlig bild etc. 

Tack Karl-Erik för att du delar med dig:) :) 

/Lena
 

Det kom ett mejl

 

Det kom ett mejl

Hej,

 Jag har testat i princip alla dieter, under många år, men så hittade jag LCHF för 2 år sedan och började äta den maten efter en lika lång period med Xtravaganza och deras pulver. Det var kanske inte det bästa, men jag åt på som det stod i menyerna och vad folk skrev på nätet, ät så att du blir mätt. Jag var extremt hungrig efter den kur jag genomgått och jag gick upp 12 kilo på kort tid. Jag har sedan dess kämpat på för att få bort dem och gå ner lite till, men jag står bara stilla eller går jag upp.

Nu hittade jag dukandieten och känner att jag måste fråga, funkar det för mig, jag är 60 år? Jag känner att LCHF var inte min grej, jag gissar på att jag har ingen ämnesomsättning som funkar och vad händer då om jag kör dukandieten? Kommer jag att öka mer i vikt?

 Jag hittade inte var jag skulle skriva i din blogg, så därav mailet.

 Mvh Ann-Mari 60 år

 

Här kommer mitt svar till Ann-Mari

Hej Ann-Mari

Jag tycker att du ska prova Dukandieten. Jag själv är pensionerad kock.Har lagat mat professionellt i 50 år.
LCHF var en för fet meny för mig. Dukan metoden kan man se som en utbildning i att må bra . Det börjar med en attack mot oönskade kilon, där vi ser ett snabbt resultat. Efterhand byggs det på med mer råvaror, för att när dieten är i mål övergå till en mer normal kosthållning. Jag har under de år jag hållit min målvikt inte gjort några uppoffringar.Motionen är högst normal med dagliga promenader på några kilometer. Om man någon dag känner att man ätit för mycket kolhydrater. Ja, då kompenserar man med större proteinintag. Jag är inte onormalt försiktig med fett. Jag använder raps och olivolja. 
Gör ett försök Ann-Mari. och hör av dig hur det går
Hälsningar
Karl-Erik Söderberg

 


RSS 2.0