Dukans LCHP Lördag 27 augusti


PROTEIN/GRÖNSAKSDAG

I torsdagens inlägg hade jag en uppgift om beta-glukan. Naturligtvis var det inget som jag själv kommit på.  Men det var tydligen bara aningen rätt. Jag fick en kommentar från ett företag, som ni
kanske har sett . Visst är det bra att få det påpekat när något blir fel, känns tryggt.
Men i det här fallet var det nog mer ett sätt att marknadsföra en produkt.

FRUKOST
Filmjölk med havrekli och blåbärssylt



LUNCH

Grönsaksomlett


MIDDAG


Grillad kotlett med sallad




MELLANMÅL

Kaffelatte






KVÄLLSTHE



Räkmacka på Carls bröd

Dukans LCHP Fredag 26 augusti

PROTEINDAG

Proteindag och fredag  hur blir det då med fredagsmys?
Inga problem. Rostade sojabönor är ett utmärkt snacks, likaså ölkorv,torkad kött som chips.
Parmaskinka som man torkar i ugnen till chips. Och så alla skaldjur.

Frukost
Filmjölk med havrekli och blåbärssylt
2 kokta ägg med kaviar


LUNCH


Äggröra med sardiner




MIDDAG


Grillad ryggbiff med rödlökskeso och tomat/pepparotsyoghurt



MELLANMÅL

Kaffelatte




KVÄLLSTHE
Carls bröd med kalkon

Dukans LCHP Torsdag 25 augusti

PROTEIN/GRÖNSAKSDAG

I någon tidskrift  hos frisören läste jag ett recept på Davosgröt.
Det bestod av lättyoghurt och havrekli,så jag blev intresserad och tog reda på mer.
Gröten härstammar från Svenska skidlandslaget, som använde det somn frukost och mellanmål.

Davosgröt


Davosgröt

1 dl havrekli 2 dl lättyoghurt, naturell (0,5 % fett)

1 msk blåbärssylt

Blanda havrekli med yoghurt och sylt

Rör om och låt det stå i kylskåp över natten. Blir det för tjockt? Späd med max ½ dl extra yoghurt.

 

Tre gram lösliga kostfiber (beta-glukan) från havre rekommenderas vi äta per dag för att sänka något förhöjda kolesterolvärden. I en portion havrekligröt (45 g råvara) finns den mängd lösliga kostfiber som behövs för att sänka något förhöjda kolesterolvärlden.


Havrekligröt

2 1/2 dl vatten
3/4 dl havrekli
1/2 - 1 krm salt

Blanda vatten, havrekli och salt direkt i en tallrik och kör i mikron på högsta effekt 2-3 minuter. Rör om före servering.

 

 

LUNCH

Grillad lax med stuvad spenat och kokt blomkål







MIDDAG

Grillad kyckling med rostade grönsaker






MELLANMÅL

Kaffelatte






KVÄLLSTHE
Carls bröd med skinka

Dukans LCHP Onsdag 24 augusti

Jag har blivit med boll, Pilatesboll, eller balansboll kanske är ett mer riktigt namn.
Det verkar vara ett helt gym i  ett enda redskap. Det lilla jag provat hitintills lovar gott.
Bara en sån sak som att lägga sig med fötterna högt ,med  bollen som stöd.
Ljuvligt, efter promenaden.
Rygg och bukmuskler mår också väl av bollbehandlingen. Och det är ju dom jag vill plåga mest.


FRUKOST
En skål filmjölk med havrekli och blåbärssylt



LUNCH

Nötfärsgulasch








MIDDAG




Lövbiff med pepparrotskeso och Kvargbeasås





MELLANMÅL
Kaffelatte




KVÄLLSTHE

Carls bröd med rökt skinka

Dukans LCHP Tisdag 23 augusti

PROTEIN/GRÖNSAKSDAG

Antioxdinanter är kroppens eget naturliga sätt att  bekämpa de fria radikalerna. Antioxidanter
kan bildas i kroppen och de finns i maten.
Mat med färg anses ha det högsta innehållet, och hit hör frukt, bär, nötter, grönsaker och baljväxter.
Det är det jag alltid trott,vacker mat inte bara ser godare ut. Den är nyttigare också.
Vad är då fria radikaler? Jag gick till livsmedelsverkets sida och där säger de så här:

"Syre är ett livsviktigt ämne men syre kan också orsaka skador på kroppens celler. När syret omsätts bildas bland annat skadliga molekyler som kallas fria radikaler. För det mesta omvandlas de snabbt till ämnen som är mindre skadliga."

 

 

FRUKOST

 

En skål filmjölk med havrekli och blåbärssylt

 

 

 

LUNCH

 

Äggröra med sardiner i tomat och sallad

 

 

MIDDAG

Grillad ryggbiff med rostade grönsaker

 

 

 

 

 

MELLANMÅL

 

Kaffelatte

 

 

 

KVÄLLSTHE

Carls bröd med kalkon


Dukans LCHP Måndag 22 augusti

PROTEINDAG

Paj är mycket gott,det är dessutom bekväm mat och ett bra sätt att ta tillvara rester.
Passar den då in i Dukans tänk? Vet inte .
Men i mitt tänk passar den. Kolhydraterna finns i det tunna skalet, och måste anses som försumbart.
Jag gjorde en Västerbottenspaj och tog mjölk istället för grädde och ökade på äggmängden.
Visst det finns fett i osten men jag tror inte att vi ska vara livrädda för det.
Köttfärspajer är ju en annan höjdare som är proteinbomb, återkommer till det.



FRUKOST

En skål filmjölk med havrekli och blåbärssylt




LUNCH



Västerbottenspaj med kyckling och vitlöksyoghurt






MIDDAG



Nötfärsbiff med stekt ägg och rödlökskeso




MELLANMÅL

Kaffelatte






KVÄLLSTHE
Carls bröd med kalkon

Dukans LCHP Söndag 21 augusti


PROTEIN/GRÖNSAKSDAG
Vägningsdag;  och det hade inte hänt något, samma vikt samma mått.
Men det som är bra, jag vet orsaken.
Jag har fuskat med att dricka vatten, det vet jag sedan tidigare att det slår tillbaka omgående om man inte dricker ordentligt.
Så hade jag en bakdag, kanelbullar till grannarna och då blev det provsmak. Och jag nöjer mig aldrig med en bulle.
Sen har det regnat något bedrövligt, vilket gjort att promenaderna blivit mycket färre och kortare.
Slut på ursäkter. Det som är viktigt i ett sånt här läge är att se orsakerna och sedan undvika dem i fortsättningen.
Så vi ser fram emot en ny härlig vecka
FRUKOST
En skål filmjölk med havrekli och blåbärssylt




LUNCH



Grillad kyckling med grönsaker





MIDDAG



Grillad biff med varma grönsaker



MELLANMÅL

Kaffelatte






KVÄLLSTHE
Carls bröd med kalkon

Dukans LCHP lördag 20 augusti

PROTEINDAG
Vad skulle en proteindag vara utan ägg och keso.
Ett tag menade forskarna att ägg var närmast livsfarligt att äta med tanke på  kolesterol och hjärtsjukdomar. Nu är det inte så längre, nu anses ägg vara näringsbomber.
Vid min hälsoundersökning efter förra attack och cruisefasen hade mitt koleserolvärde stigit, men inte alls något som behövde göras något åt.

FRUKOST
En skål filmjölk med havrekoli och blåbärssylt





LUNCH


Gräslöksomelett med bräckt skinka





MIDDAG


Kycklingpanna serverad med rödlökskeso



MELLANMÅL

Kaffelatte





KVÄLLSTHE
Carls bröd med stekt ägg

Dukans LCHP Torsdag 18 augusti

Proteindag
" När en person äter mindre mängd kolhydrater än hjärnan behöver, vilket sker vid svält eller kolhydratreduktion, vill kroppen att vi ökar våra ansträngningar att finna mat. Därför har en av de ketoner som frigörs en euforisk effekt som gör att vi känner oss energiska och mår hyfsat bra.
Det är denna som anorektiker går på när de klarar att hålla aktivitetsnivån uppe trots att de egentligen inte har energi till det. Denna keton kallas betahydroxibutyrat (BHB) och är kemiskt besläktad med gammahydroxibutyrat (GHB) vilket är en drog som används av dem som vill dansa natten lång i ravekretsar.GHB är en livsfarlig drog, medan det kroppsegna ketonen BHB rätt använd är en tillgång som  gör lågkolhydratkost mer uthärdlig. Det viktiga är dock att man inte fastnar i ett BHB- beroende och inte kan sluta med denna extrema kosthållning. En lustig sak är att personer under ketos faktisk kan lämna positivt utslag på alkotest, att tänka på."
Detta var ett citat från Fredrik Pauluns bok Sanningen om GI.
Tänkvärda ord


FRUKOST

En skål filmjölk med havrekli och blåbärssylt





LUNCH


Grillad nötfärsbiff med rödlökskeso






MIDDAG



Grillad lax med Dillkeso och chili/vitlöksyoghurt






MELLANMÅL
Kaffelatte






KVÄLLSTHE

Carls bröd  kalkon





Blåbärssylt sötad med Canderel

Blåbärssylt

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 58

Kcal / portion: 177

GBR (GI) / port: 7

Recept: 709 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 1%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 308 gram

Ingredienser

Visa: 

Blåbär1,0kilo73%

Vatten2,0dl0%

Canderel strö5,0dl27%

Melatin Röd1,0tskN/A

Skapat av 
chefcarl

Tillagning

  1. Koka bär och vatten 5min
    Blanda ner Canderel och Melatin
    och rör om så att det smälter.

    Häll upp på varma burkar.

Dukans LCHP Onsdag 17 augusti

Vi har glömt bort att äta mjölksyrade grönsaker, och det är synd.
Mjölksyrade grönsaker ger samma effekt som vinäger: både lägre blodsockersvar och bättre mättnad. Det beror på att de innehåller samma typ av syra som vinäger.
När jag jobbade på hälsohem för många år sedan, fick nyanlända alltid börja med mjölksyrade grönsaker för att vänja magen. Man bygger en bättre bakterieflora i tarmen.
Det finns utmärkta produkter att köpa, men det är ju kul att göra själv.
http://www.nyfikenvital.org här finns recept och handledning hur man själv mjölksyrar.



FRUKOST
En skål filmjölk med havrekli och blåbärssylt
2 kokta ägg




LUNCH



ABBAS Tonfisk Express i italiensk vinegrätt (Supergod, liknar ingen
annan tonfisk jag provat) med kokt ägg och grönsaker






MIDDAG


Grillad kotlett med ratatoille



MELLANMÅL
Kaffelatte





KVÄLLSTHE
Carls bröd med skinka

Dukans LCHP Tisdag 16 augusti Proteindag

Jo tack, blåbärssylten blev så god.
Det har blivit vanligt i matbranschen att hitta på namn. Ja, inte hitta på,  mer
att man använder ett etablerat namn som benämning på  något annat.
Ett exempel: Mat Tina skulle ha  ett TV program och i förhandsinformationen fick man reda på att hon skulle  laga Rotfruktskompott. Aldrig hört talas om trots 50 år i jobbet. Kul med något nytt.
Och vad ådstakom det lilla flickebarnet? Jo, Rotmos !!!
Kompott använder de flesta till efterrätt.
Nåväl ja ska använda beteckningen Pizza på ett nytt sätt. Pizza är ju en tunn gräddad degbotten
med valfri fyllning.
Den här pizzan har en botten av enbart ägg.




FRUKOST
En skål filmjölk med blåbärssylt och havrekli




LUNCH


Äggpiza med lax, Hallomiost och örter

Vispa ihop 3 ägg, häll ut i varm torr teflonpanna, stäng av värmen
Låt smeten stanna. Lägg upp på tallrik och fyll med lax och Hallomi.
Eller vad du tycker



MIDDAG



Grillad kycklingklubba med Keso och Hallomiost

Efter att jag grillat klubborna drar jag av skinnet
och penslar med grillsåsen.
Grillsåsen kokar jag med passerade tomater rosmarin och lite honung
smaksätter med japansk soja och svartpeppar



MELLANMÅL
Kaffelatte







KVÄLLSTHE
Carls bröd med skinka

Dukans LCHP Måndag 15 augusti

Blåbär är ett av jordens nyttigaste bär  sprängfyllt med antioxidanter och vi har det utanför knuten.
Det är klart det låter häftigt med Gojibär och andra exotiska namn.
Men de svenska blåbären slår alla i nyttighet, mycket tack vare de ljusa sommarnätterna.
Egenkokt blåbärssylt sötad med Canderel det ska jag  ägna kvällen åt.
Sedan ett par skedar på morronfilen, tala om rikedom.
Våra lingon kommer inte långt efter tranbären i nyttighet, de har vi ju också utanför knuten.


FRUKOST
En skål filmjölk med havrekli
2 kokta ägg med kaviar





LUNCH



Kycklingomelett: Fräs upp lite kycklingrester i en teflonpanna
Slå över 3 uppvispade ägg, peta runt lite.
Lägg på ett lock och sänk värmen, låt stå till den har stannat.




MIDDAG


Grillad mager skinka med varma grönsaker och Hallomiost







MELLANMÅL
Kaffelatte






KVÄLLSTHE
Carls bröd med kalkon

Dukans LCHP Söndag 14 augusti

Vägningsdag  vågen visade 82 kg midjemåttet  95 cm.
En veckas proteinkost för att ta bort en sommars påplussade 2,3 kg.
Visst är det en bra metod. Men min målvikt är 80 kg och även om den inte varit det så måste man fortsätta . Annars är det lätt att det blir jo jo bantning.
De 2,3 kg som försvunnit den här veckan är till mesta del vätska. Så nu börjar den riktiga fettbränningen. Till grönsakerna varannan dag ska läggas mycket chili och vitlök som befrämjar
fettbränningen.



FRUKOST
Enskål filmjölk med havrekli
2 kokta ägg med kaviar



LUNCH


Äggröra med rökt makrill och musslor



MIDDAG


Grillad biff med Tomat/pepparrotskeso vitlöksyoghurt rödlök







MELLANMÅL
Kaffelatte




KVÄLLSTHE
Carls bröd med rökt kalkon

Dukans LCHP Lördag 13 augusti

1964 tjänstgjorde jag i FN styrkan på Cypern. Där uppe i de små byarna fick jag för första gången
smaka den lokala osten som alla husmödrar framställde. Sagolik  och lite spännande gnisslig.
50 år senare är det högsta matmode med grillad Hallomi, som jag lärt mig att den heter.
Den här osten är proppad med protein, och väl lämpad i proteinfasen. Visserligen innehåller den fett.
Men vi ska inte vara livrädda för fettet.
Per 100 g är det 23g protein 3 g kolhydrater 24 g fett.




FRUKOST
En skål filmjölk med havrekli
2 kokta ägg med kaviar



LUNCH


Grillad kycklingklubba örtkeso  Carls bröd







MIDDAG


Skaldjurstallrik med havrekliplättar




Mellanmål

Kaffelatte




KVÄLLSTHE

Dukans LCHP Fredag 12 augusti

Nu börjar längtan efter grönsaker att sätta in. Just för att man inte ska äta dem, så blir längtan större.
Jag menar, inte har jag sett grönsaker som ett måste varje dag. Men nu.
Örtkryddorna  är välkommna, inte bara som smaksättnig, de piffar upp tallrikarna också.
Mat ska vara vacker, inte märkvärdig. Vacker och enkel så  att råvaran framhävs.
Det ska alltid synas vad man äter. Och så ska man inte behöva riva ett monument för att  smaka på anrättningen.


FRUKOST

En skål filmjölk med havrekli

2 kokta ägg




LUNCH


Tonfisk med rödlökskeso och vitlöks yoghurt









MIDDAG

Grillad mager karré  örtkeso  och chili/vitlöksyoghurt







MELLANMÅL

Kaffelatte







KVÄLLSTHE
Carls bröd med rökt kalkon




Torsdag 11 augusti

Det som jag märker efter de här dagarna i proteinfasen, är att jag blir piggare.
Jag är inte säker på att jag tappat någon vikt, det känns inte så.
Vågen ska bara användas en gång per vecka ,söndag morgon.
Vikten varierar naturligt från dag till dag och mellan morgon och kväll.
Vätska har i alla fall lämnat kroppen i mängd.



FRUKOST

En skål filmjölk med havrekli



LUNCH



Nötfärsbiff stekt ägg rödlökskeso






MIDDAG



Grillad lax dillkeso vitlök/chiliyoghurt





MELLANMÅL

Dubbel espresso
Ölkorv





KVÄLLSTHE
Carls bröd med rostbiff

Dukans LCHP Onsdag 10 augusti

Det har varit  krtik mot Dukan metoden, i England och Frankrike.
Läkare påtalar det farliga i att utesluta vissa näringsämnen ur dieten.
Men de läkare jag pratat med tycker att det är en utmärkt metod, om man lägger till fett i lagom mängd.
Det är ju bara under en vecka som det är extremt, med bara protein.
Jag har också lagt till Gerimax multivitamin.
Under de olika faserna lär man sig ett nytt och hälsosamt sät att äta, som sen blir naturligt.
Den hälsokoll som jag gjorde efter att ha gått ner 10 kg, visade på extremt bra provresultat.
Läkaren menade att jag ine bara hade blivit 10 kilo lättare, jag var också 10 år yngre.




FRUKOST
En skål filmjölk med havrekli
2 kokta ägg med kaviar.





LUNCH



Äggröra med makrill i tomatsås

Abbas mästarmakrill mycket god. Burken rymmer 170g
med 3 ägg i äggröran blev det en mättande lunch






MIDDAG




Grillat kycklingbröst med ört/vitlökskeso

Jag ser till att ha mycket vitlök örter och chili i maten
det bränner fett.








MELLANMÅL

Kaffelatte






KVÄLLSTHE
Carls bröd med skinka

Dukans LCHP Tisdag 9 augusti

En viss tillfredsstälelse har redan infunnit sig. Visserligen hade jag inte gått upp så mycket i vikt som jag trodde. Många bullar många mjukglassar. Men efter att ha gått igenom hela Dukankuren har man lärt sig vilket som ska undvikas.
Man ska ju inte helt sluta äta kolhydrater, men se till att det är kvalitet på dem man petar i sig.
Och heller inte lägga kolhydrat på kolhydrat
Tidigare åt jag mycket potatis och mycket bröd till varje måltid, det är klart att det sätter sig.
Jag har upptäckt ett mycket trevligt mellanmål
Ölkorv, ni vet de där långa smala som inte behöver ligga i kyla.Mycket protein inga kolhydrater.
Okej lite fett. Men jag har insett att fettet inte är så farligt, men absolut inga överdrifter.



FRUKOST

En skål filmjölk med havrekli
2 kokta ägg med kaviar




LUNCH



Öppen räkomlett med chili vitlök och örter






MIDDAG



Rostbiff med chili/vitlökskeso




Mellanmål
Ölkorv

Kaffelatte




KVÄLLSTHE
Carls bröd  kalkon

Dukans LCHP Måndag 8 augusti 2011

Så var sommarlovet slut. Barnbarnen har  glatt oss hela sommaren, och haft en sommar som man önskar att alla ungar kunde  ha.
Det har blivit några bullbak  och thekakorna har gått åt fortare än jag hunnit baka.
Självklart har det satt sina spår även på mig.
Jag har sett att det som är farligast för vikten är vitt socker och vetemjöl.
Jag tänkte nu styra upp min vikt igen och börjar idag med en proteinvecka.
Vikten i dag  84,3 kg  midjemåttet 97 cm
Min målvikt är  80 kg.



FRUKOST

En skål filmjölk med 2 msk havrekli
2 kokta ägg med kaviar




LUNCH




Grillad lax med skaldjur kokt ägg och örter










MIDDAG



Teriyakimarinerad kycklingfilé med  chili/vitlökskeso




MELLANMÅL
Kaffelatte




KVÄLLSTHE
Carls bröd med rökt kalkon

RSS 2.0