Balsamdressing

1 msk Dijonsenap
5 msk god balsamvinäger
1 msk olivolja

Skaka ihop alltsamman i en burk
lägg i en vitlöksklyfta som får marinera
och avge arom.  Gott

Havrekligröt

3 msk havrekli
1,5 dl lättmjölk
salt och Canderel efter smak

Blanda och sätt in i micron 1 minut
ta ut och låt svälla.
Värm i 30 sekunder.

Det här är gott

Chokladkakor för proteindietare

2 ägg
4 msk miniyoggi, ( eller annan yoghurt med låg fetthalt)
4 msk havrekli
2 msk kakao
rivet skal från en apelsin
1 msk Canderel

Blanda ingredienserna till en jämn smet
Klicka ut i lagom stora klickar i varm torr teflonpanna
Man ser när kakorna börjar bli torra på ovansidan då är det klart





Tisdag 30 november

Proteindag  sextonde dagen i cruisefasen.
Jorå, chokladkakorna blev bra, mycket bra efter en justering i receptet
Det fina i den här dieten är att man kan äta hur mycket man vill, av kött fågel fisk och skaldjur.
Så enkelt det blir, när man sen kan  komplettera med alla goda mejeriprodukter.
Och dessutom en kaka till fikat.
När det blir så här kallt, känns det bättre för mig, med gröt till frukost, receptet på havrekligröt här nedanför.


FRUKOST

En skål havrekligröt med lättmjölk
2 kota ägg med kaviar
Kaffe



LUNCH



Äggröra på tre ägg, rivet skal av en citron, sardiner i tomatsås











MIDDAG




Grillad ryggbiff med balsamdressing och rödlökskeso
Fruktyoghurt








MELLANMÅL

Wildchips,
Kaffe pepparpannkakor






Måndag 29 november

Protein & grönsaksdag, femtonde dagen i cruisefasen

Att dricka 1,5 liter vatten om dagen, är oerhört viktigt i den här dieten. Om man gör avvikelse från den regeln,stannar  vikt minskningen. Det är också tillåtet med diet coke och andra läskedrycker som
innehåller aspartam istället för socker.
Vårt behov av "söta saker" är djupt rotat och är svårt att  negligera. Därför ersätter vi det söta med aspartam (Canderel) Så är det bekymmret ur världen.
I kväll kommer jag att äta "chokladkakor "till kvällsteét. Blir det bra så kommer receptet i morgon

FRUKOST

En skål miniyoggi med 2 msk havrekli
2 kokta ägg med kaviar
Kaffe



LUNCH




Kycklingklubba rödlökskeso och vitkålsallad





MIDDAG



Omlette med spenatstuvning grönsaker och bräckt skinka.

Spenatstuvningen gjorde jag så här
Vit sås, från gårdagen värmdes sakta i en kastrull.
Hackad spenat tinades i micron, och blandades ner. Klart
Under tiden hade tre ägg blivit en omlett i teflonpannan, där skinkan
redan bräckts   Det är enkelt med god mat.




MELLANMÅL

Te  och pepparpannkakor fruktyoghurt

Pepparpannkakor

2 ägg
4 msk kvarg
4 msk havrekli
1 tsk pepparkakskrydda
2 tsk Canderel

Blanda ingredienserna väl klcka ut i varm torr teflonpanna
och grädda gyllenbruna på båda sidor



Söndag 28 november Första advent

Proteindag  fjortonde dagen i cruisefasen. Vågen visar 86,5
en minskning med 5,5 kg sedan starten 8 november. Bra
I dag är det första advent, med allt vad det innebär.
Lutfisk med vit sås och kaffe med pepparkakor har alltid varit tradition.
Så också i år.
Den vita såsen gjorde jag på lättmjölk med majsstärkelse som redning
salt och vitpeppar som vanligt. Sätt till lite Canderel så smakar den mer.
Lite socker i  den vita såsen är ett restaurangtrick för att få den "gräddigare".

Pepparkakorna gjorde jag som pannkakor (se recept)


FRUKOST
En skål miniyoggi med 2 msk havrekli
2 kokta ägg med kaviar
Kaffe




LUNCH



Grillad kycklingklubba (utan skinn) rödlökskeso
oreganopannkakor  som bröd



MIDDAG



Lutfisk tillagad i micron. Vit sås på lättmjölk och majsstärkelse Canderel



MELLANMÅL


Kaffe  pepparpannkakor ( se recept)

Lördag 27 november

Protein & grönsaksdag  trettonde dagen i cruisefasen

FRUKOST
En skål miniyoggi med 2 msk havrekli
2 kokta ägg med kaviar
Kaffe


LUNCH



Kycklingfilé med rostade grönsaker




MIDDAG


Lax och räktallrik med sallad.
Pannkakor kryddade med oregano, blev brödet.
Gott






MELLANMÅL
Fruktyoghurt   Wildchips








Fredag 26 november

Proteindag   tolfte dagen i cruisefasen
Den här dieten börjar sätta sig.
Man blir mätt utan att proppa sig full med kolhydrater.
Det är en vanesak,som den gången man slutade röka.
Vad ska jag nu göra när jag dricker kaffe. Men det går så bra.

FRUKOST

En skål miniyoggi  2 msk havrekli
2 kokta ägg kaviar
Kaffe


LUNCH


Nötfärsbiffar med rödlökskeso



MIDDAG



Varmrökt lax, musslor, keso, dressing och ägg






MELLANMÅL

Pannkakor, Wildchips

Torsdag 25 november

Protein & grönsaksdag, elfte dagen i cruisefasen.
Aspartam, bara namnet har fått mig att rygga tillbaka. Äkta vara har alltid varit ledord i min matlagning. Dr Dukan har övertygat mig om  dess harmlöshet. Så visst, när fan blir gammal så blir han religös.
En dutt i pannkakorna eller havrekliplättarna gör skillnad.
Det slängs allt för mycket mat sägs det. Inte vi, idag är det återbruk på lunchen

FRUKOST

En skål miniyoggi frukt med 2 msk havrekli
2 kokta ägg  med kaviar
Kaffe




LUNCH


Köttfärssoppa  med grönsaker
Jag använde rester från köttfärsgulasch plus grönsaker
Som bröd fick det bli pannkakor





MIDDAG




Micrad fisk med wokade grönsaker pepparotsdressing
Jag använde hokifilé som jag tillagade i micron dressade med soya
och serverade med wokade grönsaker(utan majs)




MELLANMÅL

Fruktyoghurt  Wildchips





Onsdag 24 november

Proteindag  tionde dagen i cruisefasen

I dag har det blivit hundpromenader, vilket kan liknas vid
intervallträning för pensionärer. Det går långsamt,mycket att nosa på.
Och plötsligt full fart, tills nästa annons ska tydas.
Men jag rör ju på mig i alla fall.
Det har varit lite tomt till kvällsteét. När hustrun sitter med goda skorpor.
Därför har jag gjort muffins  som är Dukanproof recept här nedan.
Lunchens pannkakor kan man äta som brödersättning.

FRUKOST
En skål miniyoggi med 2 msk havrekli
2 kokta ägg
Kaffe


LUNCH



Pannkakor med kycklingfilé

2 ägg
4 msk kvarg  ( Jag använde Valio laktosfri 0,3 % fett)
4 msk havrekli
salt

Vispa ihop till en jämn smet.
Grädda i teflonpanna i den storlek du tycker.
Servera med kycklingfilé i skivor



MIDDAG




Grillad ryggbiff med rödlökskeso, pepparrotsdressing och soya


MELLANMÅL

Fruktyoghurt, kalkonskivor



Kvällste med muffns





Yoghurtmuffins

2 ägg
2 tsk bakpulver
6 msk havrekli
6 msk miniyoggi persika/vanilj

Sätt ugnen på 180 grader

Vispa ihop till en jämn smet, fördela i 6 muffinsformar
Baka av ca 15 min
Variera med olika frukyoghurts  för variation.
I orginalreceptet ingår sötningsmedel, men nej tack.
Kan tänka mig att agavesirap  är bra mycket bättre än kemisk sötning.





Tisdag 23 november

Protein & grönsaksdag i cruisefasens nionde dag
Stavgång, trots vinterväder med nordanvind.
Det, fanns inte på kartan för några veckor sedan.
Protein & grönsaksdag innebär precis det.
Proteinet skall kompletteras med grönsaker,inte tvärtom.
Frukostäggen smaksätter jag med Ejderns kaviar i stället för salt.
Jag tror jag får i mig  mindre salt på det viset. Japansk soya ersätter saltet på bordet.

FRUKOST

En skål  miniyoggi frukt  med två msk havrekli
2 kokta ägg
Kaffe




LUNCH



Grönsaksomlett med kalkon

3 ägg hopvispade med 1 msk kvarg
1/2 paprika
1/2 gul lök
4 stora champinjoner
1 tomat
Persilja
50 g Skivat rökt kalkonbröst

Värm upp en teflonpanna
Skär grönsakerna  i mindre  bitar.
Fräs upp grönsakerna i  några droppar olivolja och
låt dem bli genomvarma.
Häll över äggsmeten , peta runt lite så grönsakerna blir omslutna av smet.
Strimla kalkonköttet och lägg ner i pannan.
Strö över finskuren persilja.



MIDDAG



Nötfärsgulasch


400 g nötfärs
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 morötter
1 bit rotselleri
2 paprikor
2 msk tomatpure
1 msk paprikapulver
1msk spiskummin
1 msk japansk soya
1 liter kokande vatten
Salt och peppar
Skär alla grönsaker i mindre bitar . Fräs upp nötfärsen i en gryta.
Tillsätt grönsakerna,tomatpure, paprikapulver,spiskummin och soya.
Rör ordentligt från botten så att allt blandar sig.
Låt allt fräsa ihop och tillsätt kokande vatten
Koka ihop och smaka av med salt och peppar.

MELLANMÅL

Fruktyoghurt, havrekliplättar

Måndag 22 november Hustrun har tappat kilon!

Proteindag i cruisefasens  åttonde dag
4 km stavgång i snöglopp.Häärligt, när man kommer in igen.
Förutom att man själv mår bättre av den här dieten, smittar den.
"När det regnar på prästen,så droppar det på klockarn".
En mig närstående hustru tog ett glädjeskutt när hon passerade vågen.
Jag har gått ner flera kilon!!
Och det utan att följ dieten strikt?!
Den här dieten gör det lätt att anpassa till alla. Komplettera med kolhydrater potatis eller ris och grönsaker varje dag, så passar det hela familjen.

FRUKOST

En skål lättyoghurt  med 2 msk havrekli
2 kokta ägg
Kaffe



LUNCH





Omlett på tre ägg, chili, vitlök och rödlök
Serverad med rökt makrill





Middag



Nötfärsbiffar med pepparotsdressing, kapris och keso
Fruktyoghurt








Mellanmål

Fruktyoghurt ett par skivor skinka



Söndag 21 november

Sjunde dagen i cruisefasen Protein&grönsaksdag
Söndag betyder vägning
Jag har inte gått upp någonting, sedan förra söndagens enorma viktminskning.
Jag är mycket nöjd. Att jag gick ner så mycket första veckan var en stor överraskning.Egentligen är det för mycket för att kroppen ska hänga med i svängarna.Ett kilo per vecka räknas väl som ok.
Skinnet ska ju hinna med att anpassa sig. Skinnpåsar tycker vi inte om.
Motionen ska nu ökas ut till att bli 4 km stavgång per dag.


FRUKOST
Lättyoghurt med 2msk havrekli
2 kokta ägg med Ejderns kaviar  i stället för salt
Kaffe


LUNCH

Kycklingsallad








MIDDAG





Biffchili

Bönorna som blev över i fredags fick sällskap av vitlök chili och krossade tomater
kryddades upp med salt peppar och spiskummin.
Serverades med grillad ryggbiff i strimlor  Gott



Mellanmål

Fruktyoghurt  Wildchips


Lördag 20 november Proteindag

Frukost

Lättyoghurt med 1 1/2 msk havrekli
2 kokta ägg
Kaffe


LUNCH



Grillad biff med rödlökskeso,  pepparrotsdressing och soya







MIDDAG





Färska räkor, gravlax, färskrökt lax, ägg  hovmästarkesella och citron






Mellanmål


Fruktyoghurt   Wildchips

Lördag 20 november

Sjätte dagen i cruisefasen Proteindag.

En dag i skogen för att plocka mossa till adventstaken var planerad. Men med ett täcke med nysnö är det svårt att plocka vitmossa.
En skön skogspromenad blev det iallafall. Och lätt gick det. Ska bli spännande att se vad vågen visar i morgon.
Men vadå, jag känner mig mycket piggare smalare och mera nöjd än på länge. Det känns ju på kläderna också.
Som jag har sagt förut portionerna blir mindre och brödsuget är borta. Bakade sockerkringlor för barnbarn i dag utan ha lust att smaka.
Många frågar om man inte får äta det eller det. Det är fel frågeställning, man får ju faktiskt äta vad man vill. Men för att må bra på sikt avstår man från något sämre för att få något bättre.

Fredag 19 november

FRUKOST
En skål lättyoggi  med 1 1/2 msk havrekli
2 kokta ägg
Gurka Tomat
Kaffe
LUNCH




Tonfisktallrik med grönsaker och bönor
Rödlökskeso
Hovmästarkesella


Middag






Grillad kycklingklubba på bönbädd

Bönor finns i ett enormt utbud både på burk och i paket.
Så finns ju dem som man blötlägger och kokar själv. Om man vill ha besväret.
För mig gäller färdiga på paket. Tänk bara på att skölja dom ordentligt.
Bönorna i sig har bra smak det enda som behövs kan vara lite citron. Eller en
dressing på citron och tomatpure.

Fredag 19 november

Femte dagen i cruisefasen  Protein & grönsaksdag
Stavgång 2 km  rask takt.Jag har bakat tekakor till den övriga familjen
ljuvliga dofter, men ack så fel, i det här läget
Lite Wildchips och fruktyoghurt fick det bli. Och så är det grönsaksdag
gurka och morot är perfekt som snacks.
Wild Chipsen finns att köpa i  ICA och Coop

Torsdag 18 november

FRUKOST

En skål lättyoggi med 1 1/2 msk havrekli
2 kokta ägg
Kaffe
LUNCH







Nötfärsbiffar med rödlökskeso och stekt ägg
fruktyoghurt



MIDDAG








Laxtallrik med grillad lax kokt ägg Keso pepparotsdressing


Mellanmål

Fruktyoghurt
Wildchips

Torsdag 18 november

Proteindag

Fjärde dagen i cruisefasen och allt är bra
2 km stavgång  i rask takt. Bara 2 km? Jag har inte motionerat förut så jag tar det lite lugnt.
Vad jag nu märker är, att hungerkänslor, eller att vara sugen på något inte finns.Dessutom blir portionerna mindre. Jag kräver helt enkelt inte så mycket mat. Det är väl proteinet som gör detta.


Onsdag 17 november

Tredje dagen i cruisefasen Protein & grönsaksdag

Startade med 2 km stavgång  lite högre tempo, det känns mycket bra.
Jag känner mig lättare, än vad jag är när jag ser mig i spegeln.
Men vadå det har bara gått en vecka, och resultatet hitintills är över förväntan.
Och känslan är enormt viktigt
Om man tycker att det går för långsamt kan man i den här fasen köra fem dagar
protein och fem dagar protein & grönsaker . Jag har inte den brådskan.
Dagens meny

FRUKOST

En skål lättyoggi 1,5 msk havrekli
2 kokta ägg
1 glas linfrövatten
Kaffe



LUNCH



Grönsakstallrik med oxbringa  pepparotsdressing
Arrangera de grönsaker du vill ha på en tallrik
Lägg upp skivor av oxbringa ( rester från måndag)
Dutta på lite  pepparotsdressing (se recept)


Middag





Rosmarinkyckling med rostade grönsaker

Marinera  kycklingfiléerna med rosmarin  och citron ett par timmar.
Salta och peppra
Bryn i het teflonpanna, flytta över till ugnen 175 grader. ca 10 min.
Eller köp en färdiggrillad filé
Gör ren teflonpannan och rosta de grönsaker du tycker om. Lök svamp paprika
tomater zuccini osv.  Morötterna rostade jag inte de fick bara bli varma
Arrangera grönsakerna på en tallrik,  skär kycklingfiléerna i fina skivor och lägg upp.
Dressa med soya och pepparotsdressing




Pepparrotsdressing för proteinare


  1. 100 g lättkvarg  ICA
  2. 2 tsk tomatpuré
  3. 1 tsk pepparrot ( stark i burk)  ICA
  4. 1 tsk citronsaft
  5. 2 msk vatten
Vispa ihop alltsammans i en skål

Servera

Tisdag 16 november

Andra dagen i cruisefasen
Proteindag
I dag har jag börjat med stavgång, 2 km tyckte jag kunde vara lagom.
Hustrun tyckte jag såg gullig uti toppluva, träningskläder och  träningsskor.
Men det är klart under vårt drygt  tjugoåriga äktenskap har hon aldrig sett mig så förut.
Men hon kommer att få se mer av det. Det var härligt,och man känner sig såå
frisk och fräsch.

FRUKOST
En skål Lättyogi  med 1 1/2 msk havrekli
2 kokta ägg
Kaffe


LUNCH




Citronäggröra

3 ägg
2 msk kesella lätt
Rivet skal från en citron
Salt o peppar

Vispa ihop till jämn smet  och häll ner i varm teflonpanna,
rör ihop till en krämig äggröra

Servera med Rökt makrill och musslor



MIDDAG




Nötfärsbiffar med rödlökskeso


500 g nötfärs
2 ägg
150 g Keso
1 liten gul lök riven
1 msk hackad persilja
1 msk rivet citronskal
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk fyra kryddor Epice rich
Blanda alltihop väl, forma biffar och stek i
medelvarm teflonpanna med lite olivolja
Servera med Rödlökskeso och citron
Frukyoghurt som dessert


Mellanmål
Fruktyoghurt
Wildchips

Måndag 15 november

Första dagen i Cruisefasen
Den här perioden varar tills man nått sin målvikt, i mitt fall 82 kg. Man äter proten som i attackfasen varannan dag, och protein och grönsaker varannan dag Tänk på att potatis gröna bönor ärtor inte är så bra.
Jag lägger in en lista med godkända grönsaker.
FRUKOST
En skål Miniyoggi  med 1,5 msk havrekli
2 kokta ägg
Kaffe



LUNCH





Blandad sallad med grillad lax och musslor keso hovmästarkesella





MIDDAG





Rimmad oxbringa med rotmos

Koka oxbringan och lägg den i press. Eller köp färdigkokt.
Skär kålrot och morötter i mindre bitar koka i lättsaltat vatten tills de känns mjuka
tiden beror på bitarnas storlek och kvaliteten på rötterna.
Tänk att något så gott kan vara så nyttigt
För mig är det mycket viktigt att presentera måltiden vackert, även om det är bara jag som ska äta,
måltiden är alltid fest.



Mellanmål

Fruktyoghurt
Wildchips

Tillåtna grönsaker i Cruisefasen

Kronärtskocka          Sparris               Aubergine            Fänkål

Selleri                       Endiver              Zuccini                Champinjoner

Spenat                      Paprika              Broccoli                Bönor( ej gröna)

Pumpa                      Rädisor               Sallad                   Sojabönor

Majrovor                 Morötter              Rödbetor               Rabarber

Tomat                      Purjo                   Mangold                Kål alla sorter

Gurka                       Lök                     Kålrot                     Örter

Söndag 14 november - 4,5 kg på en vecka

Sista dagen i attackfasen och jag är 4,5 kg lättare

Idag har jag haft en resdag så maten idag har varit matlådor av rester,från tidigare dagar.
När jag så sammanfattar attack veckan,kan jag konstatera att, jag blivit lättare än för en vecka sedan.
Då vägde jag 92 kg, och nu 87,5 !!  en minskning med 4,5 kg på en vecka!!
Jag har inte upplevt några svårigheter. Det som kan hända är att magen inte vill vara med ta då ett glas linfrövatten
(Man läger 2 msk linfrö i ett glas vatten låt stå över natten, sila och drick. Bästa smörjmedlet för trög mage
På måndag börjar fas 2 Cruisefasen, då lägger vi till grönsaker, utom potatis gröna bönor och ärtor.
Man äter en dag protein som tidigare och en dag protein + grönsaker. Den här fasen pågår tills man nått sin målvikt.
I mitt fall är den 82 kg
Jag ser fram emot att äta grönsaker igen


Lördag 13 november

Frukost
En skål miniyoggi med 1 1/2 msk havrekli
Kokt ägg
Kaffe


LUNCH
Tonfisktimbal
  1. 1 burk tonfisk i vatten
  2. 2 tsk rivet citronskal
  3. 1 tsk pressad citron
  4. 1 tsk dijonsenap
Häll av vattnet från tonfiisken ,tryck ut så mycket du kan
Blanda alltihop och  tryck ihop i ett glas eller liten burk ställ åt sidan
Protein majo
  1. 125 g lättkvarg ( 1/2 burk)
  2. 1 äggula
  3. 1/2 tsk dijonsenap
  4. 1 tsk rivet citronskal
  5. Salt och peppar några varv på kvarnen med Seafood & Fish krydda Santa Maria
Blanda alltihop till en slät smet.
Rödlökskeso
  1. 250 g Keso mini
  2. 2 msk finhackad röd lök
  3. 2 msk finskuren bladpersilja
Blanda alltihop
Knacka upp tonfisken på en tallrik och arrangera tillbehören.


Middag

Dragonmarinerad kyckling



Marinera kycklingen (utan skinn) med dragon vitlök och citron, ett par timmar.
Stek i några droppar olivolja. Sänk värmen och lägg på ett lock. Done



Mellan mål

Frukt yoghurt 0,1 %
Wildchips  små flakes av torkat kött från ren älg och hjort

Fredagsmys/middag, proteindiet

Fredagens middag fick bli lite myspys.
Jag gjorde havrekliplättar och smaksatte smeten med Santa Maria Seefod&Fish krydda.
Samma smaksätting fick lättkvargen. Lite hovmästarkesella, kompletterar laxen räkorna och musslorna
Vem var det som sa att man måste ha bröd till

Proteinlunch Fredag



Lövbiff med hovmästarkesella och keso
Fruktyohurt

Proteinfrukost Fredag

En skål Verum hälsofilmed 1,5 msk havrekli
2 stekta ägg
Rökt makrillfilé
Lite färsk chili

Biffomlett för proteindietare

Biffomlett
100 g strimlad lövbiff
3 ägg
2 msk lättkesella
1 hackad vitlöksklyfta
finskuren färsk chili efter smak
rivet skal saft från en halv citron
bladpersilja
GÖR SÅ HÄR
  1. Stek biffen i en teflonpanna ta upp den salta och peppra häll över citronsaften
  2. Torka ur pannan
  3. Värm pannan med några droppar olivolja
  4. Vispa ihop äggen med kesellan vitlöken och chilin
  5. Häll blandningen i pannan och fös ihop till ena kanten, låt omletten stanna, peta lite i den.Strö över det rivna citronskalet
  6. Lägg upp på tallrik fördela biffen och dekorera med lite bladpersilja

Torsdag Lunch


Torsdag middag


Torsdag 11 november

Fjärde dagen i attackfasen

FRUKOST
1 skål Yoggimini frukt 1 1/2 msk havrekli
1 kokt ägg  2 skivor rökt kalkon
LUNCH
Biffomlett  (se recept)
Fruktyoghurt
MIDDAG
Grillad citronmarinerad lax
Hovmästerkesella (kesella med hovmästarsås)
Keso med chili och gräslök
********************************************





Fyra dagar utan bröd och potatis, det har alltid varit min fasa att behöva avstå från dessa baslivsmedel.
Men tänk, det går strålande. Det är märkligt, ingen hunger inget sötsug. Tvärtom är det mycket lätt,
speciellt när jag är ute och rastar Cruut. Jag får lust att springa?! En helt ny känsla för en som aldrig haft sådana ambitioner. Så jag ser fram emot nästa vecka, då börjar stavgångsäventyret.  Jag har köpt multivitamintabletter,
jag tror det behövs.
********************************************

Onsdag 10 november

Tredje dagen i attackfasen

FRUKOST
Lättfil med 1,5 msk havrekli 2 kokta ägg  Kaffe
LUNCH
Omlett  med musslor och citron
MIDDAG
Strimlad grillad biff med senapsdressing Kesella med rödlök
Fruktoghurt
Mellanmål
Fruktyoghurt Havrekliplättar
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Det känns upprymt nästan euforiskt. Piggare än vanligt, trots att den här veckan inleddes med en förkylning.
Längtan efter bröd är borta. Jag har upptäckt att citron är en välsignelse. Lite rivet skal i äggröran gör underverk
Likadant att slänga med några citronbitar i grillpannan
Det känns mycket motiverande, och faktiskt känns det inte redan lättare att knyta skorna.
Det visar sig på söndag kväll, när jag har tänkt att bestiga vågen

Rödlöksallad

Rödlöksallad
Fintärna en eller två rödlökar
blanda med pressad citron och finskuren persilja

Havrekliplättar

Havrekliplättar
4 msk havrekli
2 ägg
4 msk lättkesella
kanel och kardemumma efter smak
Blanda alla ingredienser.Värm en teflonpanna med några droppar olivolja
klicka ut smeten matskedsvis jämna ut och stek ca 2 min på var sida
Variation använd fruktkesella

Måndag 8 november

Första dagen i attackfasen

Frukost:Kaffe Omelett 2 skivor kalkon LUNCH: Rökt makrill keso med rödlöksallad (se recept)kokt ägg
MIDDAG: Grillad ryggbiff med keso
Mellanmål Kaffe fruktyoghurt  havrekliplättar med kanel och kardemumma. (se recept)
Första dagen i det nya livet. Man är inte hungrig mellan måltiderna. Dock saknar jag bröd. Ja gjorde då havrekliplättar med smaksättning som får gå som kaffetillbehör


Tisdag 9 november

Andra dagen i attackfasen

FRUKOST:  Kaffe,äggröra med 1,5 msk havrekli knaperstekt bacon lättyoghurt
LUNCH : Grillad kycklingfilé med vitlök citron och chili serverad med keso och rödlöksallad
MIDDAG:  Grillad lövbiff med tzatziki
MELLANMÅL: Kaffe och havrekliplättar  fruktyoghurt

Dag två har gått och allt känns bra. Det är inte att rekommendera att träna under attackfasen.
Men Cruut måste rastas så några kilometer lugn promenad har det blivit.
Jag undrar om man inte ska komplettera med en vitamintablett i det här skedet, det är ju lite dåligt med det Havrekli är viktigt att komma ihåg med tanke på fibrer



Proteindiet efter Dr Dukan

Jag heter Karl-Erik Söderberg är 67 år och har nyligen pensionerat mig från ett liv mitt i maten. Efter  att jag slutat jobba har jag tyvärr märkt att jag stoppat i mig mer näring än jag förbrukat.
Jag märkte att det var aningen besvärligt att knyta skorna, ett besök på vågen visade varför 92kg.Det ger ett BMI på 28. Inte bra alls
Efter lite slagningar hittade jag denne fransman Dr Dukan som för 10 år sedan lanserade  denna diet för att gå ner i vikt och stanna där.
Om en fransman som heter Dukan har hittat ett sätt att  tappa vikt och sedan behålla den, då är det värt att prova.
Dieten är indelad i 4 faser, Attackfasen, Cruisefasen, Styrkefasen och Stabiliseringsfasen

Attackfasen mellan 1- 10 dagar man får äta hur mycket man vill av
  • oxkött
  • kalvkött
  • kalkon
  • kyckling (utan skinn)
  • fisk
  • skaldjur
  • skinka
  • ägg
  • mjölkprodukter med 0% fett
  • 1,5 matsked havrekli
  • 1,5 l vatten per dag
  • kaffe och te osötat
Cruisefasen

Här äter man som i attackfasen, med tillägg av 28 olika grönsaker varannan dag. Det här ska man äta tills man nått sin målvikt.
Styrkefasen
Nu gäller det att behålla den vikt som man erövrat. Man äter som i de inledande faserna med tillägg av
  • en frukt per dag
  • två skivor fullkornsbröd per dag
  • 40 g ost per dag
  • två måltider pasta, ris eller potatis per vecka
  • lamm och griskött
  • två fria måltider per vecka( inga överdrifter)
  • en attackdag,  varje torsdag bara proteiner som i fas 1
Stabiliseringsfasen

Ät som du vill sex dagar i veckan som i styrkefasen. Fortsätt med proteintorsdagar under resten av livet
Ät tre matskedar havrekli under resten av livet.
Låter väl inte så besvärligt att följa.
Då kör vi

RSS 2.0