Dukans LCHP Fredag 25 mars
Dag 81 i Dukandietens konsolideringsfas
LCHF-företrädarna har fullt upp att försvara sig mot angrepp från läkarhåll.
Överdriften av fett kommer att ge allvarliga konsekvenser på sikt, menar man.
Likaså, påpekar man att kolhydraterna är nödvändiga bla för hjärnans funktion.
Därför känns Dukans diet som den geniala lösningen.
Efter att ha tappat de nödvändiga kilona återgår man till ett normalt liv.
Men, med den stora skilnaden att man lärt sig ett nytt sätt att äta och leva.
Ett rätt sätt att bli mätt och lätt
FRUKOST
En skål lättfil med havrekli och blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Pannbiff med keso och grönsaker
MIDDAG
Lax och skaldjurstallrik
MELLANMÅL
Äpple
Kaffelatte
KVÄLLSTE
Skorpa
Dukans LCHP Torsdag 24 mars
Dag 80 i Dukandietens konsolideringsfas
Ersättning, för godis och annat gott som man brukar stoppa i munnen, är
rostade lättsaltade sojabönor. Bara protein. Solroskärnor som är rostade är också gott.
Jag har även blivit tuggummist. Sockerfritt tuggummi kan ersätta mycket. Samtidigt som det ger en bättre andedräkt.För den blir negativt påverkad av dieten.
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli och blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Omlett med lövbiff
MIDDAG
Ärtsoppa med knäckebröd och ost
MELLANMÅL
Äpple
Kaffelatte
KVÄLLSTE
Fullkornsskorpa
Dukans LCHP Onsdag 23 mars
Dag 79 i Dukandietens konsolideringsfas
PROTEINDAG
Turkisk lättyoghurt med fetthalt 2 %, är en utmärkt grund till dressingar.
Jag blandade en med chiliflakes och vitlök, och en med senap och gräslök, till dagens middag.
Basilika , gräslök och krasse frodas i köksfönstret,så det är lätt att smaksätta maten.
Och så är det dags att så sallad,chili och andra godsaker.
Det är gott att leva, rätt lätt.
FRUKOST
En skål lättfil med havrekli och blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Varmrökt lax med äggröra gräslök och basilika
MIDDAG
Grillad kotlett med rödlökskeso,vitlök/chilidressing och senap/gräslöksdressing
MELLANMÅL
Kaffelatte
KVÄLLSTE
Carls bröd med skina
Dukans LCHP Tisdag 22 mars
Dag 78 i Dukandietens konsolideringsfas
Så här på vårkanten brukar vi byta ut testunden på kvällen.
Filbunke med ingefära och socker, till det kavring med rökt fläsk och gräslök.
Då är det vår.
Men nu då?
Filbunke går ju att greja, sockret byts mot Canderel.Rökta fläsket byts mot skinka och kavringen mot
fullkornsbröd.
Klart
FRUKOST
En skål lättfil med havrekli och blåbärssylt
LUNCH
Kyckling med sallad
MIDDAG
Rotmos med fläsklägg
MELLANMÅL
Äpple
KVÄLLSTE
Fullkornsskorpa med ost
Dukans LCHP Måndag 21 mars
Dag 77 i Dukandietens konsolideringsfas
MELLANMÅL
Måndag igen, veckorna går fort.Och nu är våren här på riktigt.
Det känns i min allergiska näsa och rinnande ögon.
Men va då spela roll. Ljuset är här,och fågelsången. Njutningsstunder på altanen.
Pensionär, vilket priviligierat liv.
Det är ju bara att slå på radio eller TV, så kan vi lätt konstatera att vi har det bra.
Så bra, att vi måste hitta en livsstil för att inte bli för tjocka.
Och det har i ju gjort.
FRUKOST
En skål lttfil med havrekli och blåbärssylt
LUNCH
Pasta med kyckling i krämig sås (Lättmjölk maizena kycklingbuljong från tärning)
MIDDAG
Lökbrässerad bogskinka med buljongkokta grönsaker
MELLANMÅL
Kaffe
Äpple
KVÄLLSTE
Fullkornsbröd med ost
Dukans LCHP Söndag 20 mars
Dag 76 i Dukandietens konsolideringsfas
Vågen visar i dag 80,8 kg utmärkt. Med tanke på desserten i går.
Ärligt talat, det ser ut och låter godare än det är.
Eller rättare sagt, man mår inte så gott efteråt, som det smakar.
Om ni förstår vad jag menar.
Magen har ställt om sig och tycker inte längre om det feta.
Bra så, då vet jag det och slipper bry mig om den feta vispgrädden.
Trots LCHF-profeternas lovord om grädde.
FRUKOST
En skål lättfil med havrekli och blåbärssylt.
Kaffe
LUNCH
Grilladlax med spenattagliatelli och grönsaker.
MIDDAG
Grillad fläskfilé med lättstuvad broccoli
MELLANMÅL
Äpple
KVÄLLSTE
Fullkornsbröd med ost
Dukans LCHP Lördag 19 mars
Dag 75 i Dukans konsolideringsfas
Buljongkokta grönsaker är en höjdare, både smakmässigt och med tanke på saltet.
Jag sjuder mina grönsaker i fett och salt reducerad buljong från tärning. Grönsaker ska vara ál dente,
då finns vitaminerna kvar ,och smaken. Klipper sedan över lite örter från köksfönstret.
FRUKOST
En skål lättfil med havrekli och blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Spenatomelett med bräckt skinka
MIDDAG
Räkor lax kokt ägg med sallad vid sidan av
MELLANMÅL
Kaffelatte
Äpple
DESSERT
Bananasplit de luxe
Glass ,bananer, persikor, vispgrdde, chokladgrädde och havreflarn
KVÄLLSTE
Ett havreflarn
Dukans LCHP Fredag 18 mars
Dag 74 i Dukandietens konsolideringsfas
Fredrik Paulun har lanserat Isodieten, som kan ses som en moderering av de vanligaste dieterna.
Balansen mellan protein kolhydrater och fett är det som är bärande i den här dieten.
Den kan vara en naturlig fortsättning på Dukandieten, om man vill ha reler att hålla sig i
FRUKOST
En skål lättfil med havrekli och blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Köttfärssås med blomkål och gröna bönor
MIDDAG
Fredagsmys med räkor, lax ,musslor, ägg och harekliplättar.
MELLANMÅL
Äpple
KVÄLLSTE
Fullkornskorpa
Dukans LCHP Torsdag 17 mars
Dag 73 i Dukandietens konsolideringsfas
Torsdagar sjunger vi ärtsoppans lov. I den här dieten är den perfekt och kan åtföljas av havrekliplättar med lättkesella. Gott och nyttigt.
Debatten om fettets nyttighet eller skada ökar i styrka. Med många läkare som står på barrikaderna och försvarar det naturliga fettet.
Jag kan konstatera att Dukans tänk är helt rätt. För i slutet av dieten som jag nu närmar mig återgår man till ett mer okontrollerat förhållnigssätt till sin mathållning. Och då har det inträffat, att man vant sig vid fräsch mat med lite fett och salt. Helt fettfri kan ju maten aldrig bli, och ska inte heller. Det finns ju en del vitaminer som är fettlösliga.
Men man behöver ju inte dränka maten i smör.
FRUKOST
En skål lättfil med havrekli och blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Fläsknoisette med sallad
MIDDAG
Ärtsoppa med knäckebröd och ost
MELLANMÅL
Kaffelatte
Äpple
KVÄLLSTE
Fullkornsskorpa
Dukans LCHP Onsdag 16 mars
Dag 72 i Dukandietens konsolideringsfas
PROTEINDAG
Det är synd om människorna, konstaterade Strindberg. Jag instämmer.
Mötte en granne på hundpromenaden i dag:
-O vad skönt nu är det snart slut på veckan.
Varför det? Det kommer ju en ny vecka om några dagar.
Vädret är strålande, fåglarna har hittat rätt melodi, ljuset är här.
Eller, såg inte jag heller det här för 11 kg sedan?
Det är ganska troligt att det är så.
Helg, med chipsmys och smågodis i TV-soffan.
Det var något att se fram emot det.
Tack Dukan, nu upplever jag en rätt lätt och ljuvlig vår.
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli och blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Äggröra med sardiner
MIDDAG
Fläskfilé med rödlökskeso med chili och vitlök
MELLANMÅL
Yoghurt
Kaffe
KVÄLLSTE
Carls bröd med skinka
Dukans LCHP Tisdag 15 mars
Dag 71 i Dukandietens konsolideringsfas
Tyckte att jag hade gjort ett fynd. Fresh Bonjour 40kcl 2 %. så stog det på sidan av asken i en fin liten sköld.
Perfekt, creme Bonjour med soltorkad tomat, och så lite fett.
FEL FEL FEL
Den innehåller 40 kcl per portion om 20 g Fetthalten är 18 %
För att ta reda på det krävdes ett kraftigt förstoringsglas
Dåligt köp för mig
Det blir bättre med lättkvarg blandat med soltorkade tomater och lite canderel.
FRUKOST
En skål lättfil med 2msk havrekli blåärssylt
kaffe
LUNCH
Lax och musselsallad
MIDDAG
Grillad ryggbiff med buljongkokta grönsaker
MELLANMÅL
Äpple
kaffe
KVÄLLSTE
Fullkornsbröd ost
Dukans LCHP Måndag 14 mars
Dag 70 i Dukandietens konsolideringsfas.
30 dagar kvar i konsolideringsfasen,sen är det examen i Dukangymnasiet.
Och redo för ett liv under Dukans fanor.
Men det kan jag tala om, man blir inte profet i eget land.
Hustrun,dottern och en svåger,alla ska de i olika grader ta bort några kilon.
Med olika metoder. Det understryker än mer det jag tidigare har sagt.
Var och en blir salig på sin tro
Hur många gånger ska hjulet uppfinnas?
FRUKOST
En skål lätfil med 2 msk havrekli o blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Omlett med rester av grillad lax sallad
MIDDAG
Fullkornspasta med chiligrillade kycklingbitar
MELLANMÅL
Kaffe skorpa
KVÄLLSTE
Knäckebröd med ost
Dukans LCHP Söndag 13 mars
Dag 69 i Dukandietens konsolideringsfas
Dr Dukans plan fungerar verkligen. Vågen visade i dag 80,6 kg
LCHP-tänket sitter omedvetet. Fria måltider med frosseri ? Nej, det finns inget behov.
En kropp som mår bra, och tillgodosetts med nödvändiga näringsämnen håller sig lugn.
Förr hade jag ett talesätt, att man skulle äta det man blev sugen på, för det behövde kroppen.
Nu säger jag. Ät enligt LCHP så har du inget sug.
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli o blåbärssylt
LUNCH
Fisksoppa, på ett paket torskfilé räkskal, morötter lök och dill
MIDDAG
Fläskfilé med rostade grönsaker morotskeso
MELLANMÅL
Kaffe skorpa
KVÄLLSTE
Knäckebröd med sardiner
Dukans LCHP Lördag 12 mars
Dag 68 i Dukandietens konsolidationsfas
De äldsta barnbarnen är här, Isabell som är 18 år är vegetarian.
Sen hon var liten har hon föredragit grönsaker. Så idag äter vi likadan mat.
Det har ju kommit så mycket bra produkter som ersätter kött.
I dag äter vi quarn, ett fullvärdigt svampprotein som finns i olika former.
En filéformad bit, som ser ut som ett kycklingbröst. En tomatsås med chili,vitlök och oregano
att värma den i . Mycket gott.
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli o blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Quarn med risotto och sallad
MIDDAG
Grillad kycklingklubba med sallad och kålrotsstrips
Mellanmål
Kaffe fullkornsskorpa
Dessert som åts på kvällen
Fruktsallad med glass grädde och havreflarn
Dukans LCHP Fredag 11 mars
Dag 67 i Dukandietens konsolidationsfas
Fredrik Paulun har testat och betygsatt olika bröd, särskilt lämpliga för
LCHF och GI.
De bröd som kom bäst i testet är
ICA GottLiv flerkornsbröd.
Linfröbröd Kung Markatta
Fullkorn Saltå Kvarn
Sämre gick det för
Nystart Carbzone
Low Carb bröd Carbzone
Testet finns i GI & Hälsa 28 februari
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli o blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Öppen grönsaksomelett
MIDDAG
Grillad biff med rödlökskeso och tomatdressing
MELLANMÅL
Äpple
KVÄLLSTE
Fullkornsbröd med ost
Dukans LCHP Torsdag 10 mars
Dag 66 i Dukandietens konsolideringsfas
Det var tänkt att torsdagarna skulle vara ärtsoppans dag. Men ett extrapris kom i vägen.
Det fick bli rotmos med fläsklägg. En av de mer bastanta rätterna i svensk husmanskost.
Men perfekt i Dukans anda, mycket proteiner och lite kolhydrater.
Buljongen kyler jag, då bildas ettt lager fett på ytan, som det bara är att slänga.
Kvar blir en god grund för soppor, med mycket smak utan konstiga tillsatser. Det här blir ju en stor sats, som jag fryser i portionspåsar, med rotmos för sig och köttet för sig. Lite rotmos sparar jag,
som pålägg tillsammans med senap på knäckebröd.
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Grilade kycklingben med sallad
MIDDAG
Rotmos med fläsklägg
MELLANMÅL
Äpple
kaffe
KVÄLLSTE
Fullkornsskorpa med ost
Dukans LCHP Onsdag 9 mars
Dag 65 i Dukandietens konsolideringsfas
PROTEINDAG
Den viktigaste dagen i dieten, som jag uppfattat det.
En dag till eftertanke, om kosthållningen. Har jag ätit rätt, har jag druckit nog?
Drickandet, har jag märkt, är mycket viktigt för att allt ska fungera på rätt sätt.
För lite vatten stoppar upp viktminskningen, och kan orsaka förstoppning.
Samt huvudvärk.
Proteindagarnas välsignelse är keso, smaksatt på olika vis. Gärna chili och citrus, som är fettbrännande.
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli o blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Äggröra med musslor och rökt makrill
MIDDAG
Grillad nötfärsbiff med stekt ägg keso med rödlök ,chiliflakes och krasse
Mellanmål
Kaffe latte
KVÄLLSTE
Carls bröd med skinka
Dukans LCHP Tisdag 8 mars
Dag 64 i Dukandietens konsolideringsfas
Internationella kvinnodagen Dotterns födelsedag.Leve kvinnan Hurra Hurra
Men vadå?
Det är ju kvinnans dag alla dagar,hur skulle det annars gå.
Jag har kurs med invandrade kvinnor, i matlagning och bakning.
I dag har vi bakat kanelbullar och kolasnittar.
De var alldeles saliga för flera stycken har barn som tiggt om kanelbullar.
Ett fantastiskt handlag i köket, men om man inte vet vad saker heter,
eller hur förpackningen ser ut, då är det inte lätt.
Fettisdag är det också idag. Hustrun fick min semla.
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli blåbärssylt
kokt ägg
kaffe
LUNCH
Kokt lax med keso sallad och kokt ägg
MIDDAG
Grillad biff med buljongkokta grönsaker
Mellanmål
Äpple
kaffe
KVÄLLSTE
Fullkornsskorpa med ost
Dukans LCHP Måndag 7 mars
Dag 63 i Dukandietens konsolidationsfas
Canderel och andra sötningsmedel förkastas av andra dieter. Man menar att det väcker sockersuget.
Bullshit, säger jag.
Jag är nykterist, därför att jag inte tål alkohol. Därför dricker jag alkoholfri pilsner och alkoholfritt vin.
Men jag får inget sug efter alkohol för det.
Jag har bara ersatt en farlig smak med en ofarlig
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli o blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Lax med äggröra och sallad
MIDDAG
Grillad kotlett med risotto och grönsaker
MELLANMÅL
Äpple
KVÄLLSTE
Fullkornsbröd med räkost lätt
Dukans LCHP Söndag 6 mars
Dag 62 i Dukandietens konsolideringsfas
Nu var det ju spännande att ställa sig på vågen, skulle bullarna ha sabbat det hela.
Nej, vågen visade 80,6 kg Bra
Då kan vi alltså konstatera, att allt inte är kört med ett snedsteg i dieten.
Känner man med sig, att något inte var så där lyckat att stoppa i sig.
Tänk protein, och kompensera. Och framförallt, inget losertänk.
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli o blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Kokt lax med stuvad spenat och kokt blomkål
MIDDAG
Söndagsstek med sås kokta morötter och blomkål
MELLANMÅL
Äpple
KVÄLLSTE
Fullkornsbröd med ost
Matjestallrik
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 171
Kcal / portion: 471
GBR (GI) / port: 0
Recept: 471 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 11%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 0%
Matjestallrik
Antal portioner: 1
Ingredienser
Tillagning
- Blanda keso och dill
Dela ägget
Arrangera det hela på tallrik
Dukans LCHP Lördag 5 mars
Dag 61 i Dukandietens konsolideringsfas.
Dukans silltallrik är lunch idag, i det ljuva vårvädret.
Och faktiskt, det blev godare utan potatis.
En ny favorit är född.
Efter alla skriverier mot och för LCHF, har jag läst in mig på de olika dieterna, inklusive Pauluns senaste Isodieten.
Det som slår mig då, är att alla går ut ifrån samma idéer som Dukan. Men inte planar ut som är Dukans idé.
Isodieten är väl den som känns mest besläktad med Dukan.
Och det är väl så, när vi gått igenom Dukandieten, har vi skapat en egen variant i slutändan.
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli och blåbärssylt
kokt ägg
kaffe
LUNCH
Matjesill med dillkeso, kokt ägg och knäckebröd med ost
MIDDAG
Kyckling med risotto Milanese och grönsaker
MELLANMÅL
Äpple
Kaffe
KVÄLLSTE
Fullkornskorpa med ost
Dukans LCHP Fredag 4 mars
Dag 60 i Dukandietens konsolideringsfas
Jag kan meddela, att 3 kanelbullar i min kropp väger 1,6 kg
Förklara detta för mig, någon som begriper. Nu ska det bli ytterst intressant att väga sig på söndag.
Som ni har sett är min mat i dag mycket proteininriktad,samt mer vatten än vanligt. För att om möjligt kompensera 1,6 kg.
För så goda var inte bullarna.
FRUKOST
En skål lättyoghurt med 2 msk havrekli, blåbärssylt.
kaffe
LUNCH
Grillad lax med keso och hovmästardressing
MIDDAG
Räkor dillkeso och kokta ägg sallad tomat
MELLANMÅL
Äpple
KVÄLLSTE
fullkornsskorpa
Dukans LCHP Torsdag 3 mars
Dag 59 i Dukandietens konsolideringsfas
Tre kanelbullar = 2 kg ?????
Så här var det. Jag bakade kanelbullar till barnbarnen idag Och nu tänkte jag passa på att testa det jag hört talas om. Att vikten rusar i höjden omedelbart av någon vetebulle. Jag åt tre stycken.
Och visst, det var jättegott. Men är det värt priset?
FRUKOST
En skål lättfil med 2 msk havrekli med blåbärssylt
kaffe
LUNCH
Ärtsoppa med knäckebröd och ost
MIDDAG
Inkokt lax och surimi med keso och kokt ägg
MELLANMÅL
Äpple
Kaffe
KVÄLLSTE
Fullkornsskorpa
Dukans LCHP Onsdag 2 mars
PROTEINDAG
Dag 58 i Dukandietens konsolideringsfas
Sill är helt ok enligt Dukan. Men, det vet inte Dukan själv. Sill står inte på matsedeln i Frankrike.
Men sillen är sprängfylld med protein och Omega 3. Lite socker i lagen, ja. Men i sillen försvinnade lite.
Dietister och läkare jag talat med ger tummen upp för sill. Va, bra.
I dag var det krigsrubriker i GT, Den feta kosten LCHF, är livsfarlig.Fettet slammar igen blodkärlen.
Ja överdrifter har väl aldrig varit bra, inte ens om en doktor säger det.
När jag om några veckor skall ut i livsfasen, kan jag tänka mig att använda lite olivolja.
Framförallt som smaksätning.
En skål lättfil med 2 msk havrekli blåbärssylt
kokt ägg
kaffe
LUNCH
Grillad lax med keso
MIDDAG
Biffstek med balsamdressing keso och fruktyoghurt
Mellanmål
Kaffe
KVÄLLSTE
Carls bröd med skinka
Dukans LCHP Tisdag 1 mars
Dag 57 i Dukandietens konsolideringsfas
Vår, eller åtminstone en försmak. Luften är mildare, fåglarna börjar få rätt ljud.
Ljuset är här och det känns rätt lätt.
I dag har jag inlett en kurs där jag ska introducera invandrare, i svenskt sätt att laga mat.
Det som de var mest angelägna att få lära sig var, baka svenska bullar.
Vad är det i alla förpackningar i mejerikylen?
Vårt sätt att använda potatis. Och det kan ju vara bra om de kan använda potatis.
Nu när vi själva inte vill ha den.
Det ska bli en spännande vår, säkert kommer jag att få lära en del av deras matlagning.
FRUKOST
En skål lättfil med havrekli och blåbärssylt
Kaffe
LUNCH
Grillad lax med stuvad spenat och kokt blomkål
MIDDAG
Fläskfilégryta med keso, sallad och lite ris
Mellanmål
Äpple
KVÄLLSTE
Fullkornsbröd med ost